Spøkelsessuksessen

Vil erobre verden med barnebokspøkelset Nifse Nella.

SPØKELSESSUKSESS: Unni Lindell og Fredrik Skavlan lager «Nifse Nella»-bøkene sammen. Nå får spøkelset sin egen sommerquiz i Dagbladet.
Foto: Nina Hanssen
SPØKELSESSUKSESS: Unni Lindell og Fredrik Skavlan lager «Nifse Nella»-bøkene sammen. Nå får spøkelset sin egen sommerquiz i Dagbladet. Foto: Nina HanssenVis mer

||| (Dagbladet.no): Først da Unni Lindell hintet om millionfortjeneste, gikk Fredrik Skavlan med på et møte. Nå vil de erobre verden med barnebokspøkelset Nifse Nella.

—Med «Nifse Nella» viser vi at all karakterbasert, bredt anlagt barnelitteratur ikke behøver å være oversatt fra engelsk, sier Fredrik Skavlan.

Sammen med Unni Lindell har han skapt barnebokspøkelset «Nifse Nella». Hun skriver og han tegner, og samarbeidet bærer frukter. Første bok har hittil solgt omkring 25000 eksemplarer.

Nå får Nifse Nella også sin egen sommerquiz i Dagbladet. Hver dag i åtte uker framover kan du bryne deg på spørsmål relatert til bøkene.

Arbeidsledig
Lindell og Skavlan har skyhøye ambisjoner for spøkelset de har skapt sammen. Nylig slapp de bok nummer to serien, og de har bundet seg til ti bøker totalt. Men Lindell måtte kjempe litt for å få med Skavlan på laget.

- Jeg lette etter en tegner til bøkene i mange år. Så fikk jeg se noen av bildene hans til Peter Pan-boka, og fikk helt hjertebank! forteller Unni Lindell.

- Men jeg fikk ikke veldig mye respons da jeg ringte ham, synes jeg.

- Vi ser litt forskjellig på det, skyter Skavlan inn.

- Jeg var akkurat ferdig med «Først & sist», og var faktisk arbeidsledig. Så ringer «the golden train herself» og sier hun vurderer å ha meg med på ti bøker! Jeg bestemte meg for å spille hard to get, forteller han.

- Men det var først da jeg fortalte hvor mange millioner jeg tjente på et samarbeid med Mark Levengood for åtte år siden, at han sa ja til et møte, ler Lindell.

Solgt til ti land
Nå flyter samarbeidet svært godt. Lindell har store planer for Nifse Nella. Foreløpig er bøkene solgt til ti land, men hun satser på langt flere.

- Sånn har hun snakket hele tida. Unni har gjerne solgt 30 skinn før hun skyter en eneste bjørn, sier Skavlan.

- Jeg sier som Nifse Nella, man må ville mirakler, sier hun.

Men Skavlan innrømmer at det er et omfattende prosjekt de har gått i gang med. Og responsen har foreløpig vært over all forventning.

Norske barnebøker blir sjelden oversatt til andre språk. Men Nifse Nella er blant annet blitt til Mystiska Milla i Sverige, Fæle Fiella i Danmark, Bella Buh i Tyskland og Spooky Stella i England. Duoen er litt usikre på hva hun heter på russisk, koreansk, tsjekkisk og ungarsk.

- Hvor mye har det å si for suksessen at dere er såpass kjente navn?

- Jeg har ikke noe navn i Sør-Korea og Russland, altså! Men i Norge og Sverige har det nok mye å si. Unni er på topp fem blant kjente nordmenn i Sverige, sier Skavlan, før han må innrømme at han ikke er så ukjent der lenger, han heller.

Ble syk
Til tider har det vært en utfordring å sjonglere barnebokarbeidet og talkshowjobbingen. Mens han tegnet bok nummer to, var han midt i innspillingen av «Skavlan» i Sverige.

- Det var en periode da jeg hatet serien. Og Unni. Men hun mener jeg er lat fordi jeg ikke har vært innom sykehuset ennå, spøker han.

- Jeg mener du skal ta deg helt ut for at det skal bli til noe, sier Lindell.

Hun skapte overskrifter i fjor, etter å ha blitt innlagt på sykehus midt i arbeidet med krimromanen «Mørkemannen».

- Jeg bare besvimte. Mannen min ble veldig redd, men jeg så på det litt som en del av jobben, sier hun.

Men hun må innrømme at hun nok har jobbet litt for mye i det siste. Hun prøver å ta det litt roligere framover.

- I fjor skrev jeg seks bøker. I år blir det fire. Men neste år skal jeg bare skrive en krim- og en Nella-bok. Det blir nærmest et friår, sier hun og ler.

OVERSATT: Bøkene har blitt oversatt til ti språk. Foto: Nina Hansen
OVERSATT: Bøkene har blitt oversatt til ti språk. Foto: Nina Hansen Vis mer