Sponsortørke i festival-Norge

Quart trenger ti millioner sponsorkroner til årets festival. Så langt er Sørlandskjøtt og et lokalt cateringfirma de eneste sponsorene.

HÅPER PÅ GOD STEMNING: Arild Buli står på at årets Quart-festival kommer til å bli en suksess, til tross for at de sliter på sponsorsiden. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
HÅPER PÅ GOD STEMNING: Arild Buli står på at årets Quart-festival kommer til å bli en suksess, til tross for at de sliter på sponsorsiden. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

||| Årets festivalsesong er bare få uker unna, men fremdeles er det mange brikker som mangler for flere av de store rockefestivalene. Quart har bare klart å huke inn to sponsorer til nå, og begge er lokale. Dette til tross for at gründer Arild Buli har som mål å skaffe ti millioner kroner i sponsorinntekter.

— Per i dag har vi bare bekreftede avtaler med et par lokale bedrifter, Sørlandskjøtt og Maxi Catering, bekrefter festivalgründer Arild Buli til Dagbladet.

Astrid Giskegjerde i mediebyrået Mediaedge: cia forteller at sponsormarkedet er trått for festivaler uten langsiktige avtaler.

— De som er avhengige av å selge sponsoravtaler år for år, og i tillegg har fått et dårlig rykte, kommer til å slite. Også sponsorer blir påvirket av det som står i mediene, sier Giskegjerde.

Mediaedge: cia -direktøren ønsker ikke å si noe spesifikt om Quart, men forteller at festivalen organiserer sitt sponsorsalg på en «uvanlig» måte.

— Det er begrenset hvor mange festivaler en merkevare har kapasitet og vilje til å sponse, og alle springer etter de samme festivalene. Flere sitter nok på gjerdet lenger i år fordi markedet generelt er mer ustabilt, sier hun.

Treg med booking
Flere mediebyråer Dagbladet har vært i kontakt med bekrefter at skepsisen overfor Quart er stor på grunn av mye negativ presse og et dårlig opplegg for annonsørene.

Quart har heller ingen mediesamarbeidspartner foreløpig. Øya har for eksempel avtale med VG, og Hove samarbeider med Dagbladet. Canal Street-sjef Mats Aronsen, som tidligere har laget et stort forskningsprosjekt om Quart for Agderforskning, sier at Quart er helt avhengig av gode inntekter på sponsorsiden.

— Klart de er avhengig av sponsormidler. Quart kom seint i gang med bookinga, og det blir ekstremt spennende å se hvordan dette går, sier Aronsen.

— Går ikke konk
Arild Buli fnyser av enhver antydning om at festivalen ikke har livets rett, og hevder billettsalget er på linje med glansdagene på 90-tallet.

— Vi går ikke konkurs to år på rad. Det sier seg selv. Vi har også betalt nær sagt 100 prosent av honoraret til samtlige artister, noe som var et krav på grunn av fjorårets konkurs, sier Buli.

Quart har fått pepper for bare å selge billetter fra egen hjemmeside. Nå bøyer Buli & co. for presset. Fra i dag blir også Quart.billettene tilgjengelige på Billettluka.no

- Nå blir vi mer tilgjengelige, og det er vi glade for, sier Arild Buli til Dagbladet.

Trått for Hove
Også for Hovefestivalen går sponsorsalget tilsynelatende noe trått. De har for eksempel bare fire sponsorer listet opp på sin hjemmeside, i tillegg til mediepartnerne. Hove har bygget opp en ny organisasjon etter fjorårets konkurs.

Gaute Drevdal, pressetalsmann for Hovefestivalen, vedgår at markedet ikke er på topp.

— Vi er ikke helt i mål ennå. Men hvis det blir en nedgang, så skyldes det nok mer den generelle sponsorsituasjonen enn den nye Hove-organisasjonen, sier Gaute Drevdal.

— Hove er litt seint ute i år, men jeg vet at de har landet avtaler som ikke er offentliggjort ennå. De har vist vilje til å ville rydde opp etter seg, sier Giskegjerde i Mediaedge: cia.

Øya er i mål
Øya har allerede nådd årets sponsorbudsjett. Festivalen har ikke merket stort til finanskrisen, men de fleste sponsoravtalene strekker seg også over mange år.

— Det har gått bra for oss. Vi skal være helt i mål til 1. juni, forteller pressetalsmann Jonas Prangerød.

KLAGER IKKE: Arild Buli sier billettsalget til Quart-festivalen går svært bra. Foto: Christian Nørstebø
KLAGER IKKE: Arild Buli sier billettsalget til Quart-festivalen går svært bra. Foto: Christian Nørstebø Vis mer