Spontan erotikk

- Og jeg som var helt på nippet til å bli litt deprimert, da! Päivi Laakso gir nytt innhold til klisjeen «stråler av lykke» når hun tilkjennegir sin entusiasme over å bli utropt til årets kunsttalent i Dagbladet.

- Jeg føler meg trygg på det jeg gjør, men som kunstner er man alltid følsom overfor kritikk. Likevel, det er aller verst å bli ignorert. Nå trodde jeg at jeg var ignorert, og så forteller dere at jeg virkelig er blitt lagt merke til... Så flott! sier Päivi, med sjarmerende finsk aksent.

Hun jobber med tusj på rispapir, lager skulpturer av isolasjonsskum og dekorerer Porsgrunds porselen så jentene jubler og mannfolka rødmer.

Spontanitet

Da Päivi Laakso (33) stilte ut i Galleri Brandstrup før jul, kalte hun installasjonen sin for «La oss forenes, nå med en gang!». En liten tur igjennom, foran og bak installasjonen lot det ikke være mye tvil igjen om hvilken type «forening» det var snakk om.

Verkene som utgjorde installasjonen hadde undertitler som «Darwin the Dick Head», «Penis plates», «Jeg venter på deg», «Pure dick activity», «Slik gjennomføres søt hevn med gode grunner», «Mannen som har oppført seg dårlig, blir satt på plass» og en rekke andre små gullkorn.

- Jeg jobber veldig spontant, legger meg flat og lager det som er i hodet så fort det går an. Da er jeg mest mulig fri. Jeg er opptatt av at jeg ikke skal være så smart og flink, men heller spontan.

Fruktbarhet

- Kommenterer du samfunnet gjennom din kunst?

- Jeg kommenterer ingen ting, men er desperat etter å holde fast ved min tro. Jeg tror det er en mening med livet, og jeg tror for eksempel på Gud, sier Päivi, uten å utdype hvilken gud.

Ut fra installasjonen hennes kan det være alt fra mayaguder til hinduistiske og egyptiske guder, fabelskikkelser og fruktbarhetssymboler.

- Denne, sier Päivi, og peker på en rosa skulptur, - heter «Vittu Rosa og Horus Hawk». Vittu betyr fitte, ler kunstneren.

- Apropos titler, hvor kommer de fra? De er uvanlig direkte...

- De kommer veldig fort. Kunstverkene kommer aldri av tittelen. Det er omvendt.

De gjorde store øyne på Porsgrunds Porselænsfabrik da Päivi gikk i gang med å dekorere fat, krukker og vaser med mildt sagt erotiske penselstrøk.

Erigert

- Kvinnene syntes det var moro. De husker meg bare som «hun med det store håret og alle de store penisene». Men noen ble skremt av mine motiver. Menn blir jo litt støtt av å se egne kjønnsorganer, sier hun, og viser oss fatet «Primitive art show», dekorert med en håndfull erigerte peniser. På baksida kan man lese: «Don't fuck around! Det er ikke godt å holde stygge penisparty - husk det!»

  • Utdannelse: Statens kunstakademi, SHKS, Maharishi Art Academy i Finland
  • Utstillinger: Bl.a. Oslo kunstforening, Galleri G9 i Oslo, Galleri 21:25 i Oslo, Momentum i Moss, UKS, Galleri G.U.N. i Oslo, Høstutstillingen, Henie Onstad kunstsenter, Aine Art Museum i Finland, Norske Bilder i Oslo, Galleri Brandstrup i Oslo.
  • Kunstnerisk uttrykk: tegning, maleri, skulptur, installasjon og performance.

    Stipend: NBKs vederlagsfondstipend, tildelt atelier i Oslo rådhus, BKH Akademistipend, Nordraak Pris og 1. premie St. Olavs Fond.

STOR GLEDE: Slike krukker selger de ikke på glassmagasinet, men Päivi Laakso hadde stor glede av å lage dem. Det hadde jentene på Porsgrunds Porselænsfabrik også.
FABELAKTIG: Installasjonen Päivi Laakso viste i Galleri Brandstrup, vakte stor oppsikt. Selv er hun opptatt av samtida og av å ikke bli kynisk: - Jeg holdr fast ved min tro og ble utrolig rørt da Nobelpris-vinner Kim Dea-jung, en president, fortalte i Nobelforedraget at han så Jesus før han ble reddet fra den sikre død. Jeg tror på de positive fredsskapende krefter, sier hun.