- Spør barna før du legger ut bilder av dem på sosiale medier

Eksperter råder til forsiktighet.

BARN I SOSIALE MEDIER:  Celine Aagaard (til venstre) har en egen Instagram-konto, der hun legger ut bilder knyttet til barn, og gjerne bilder av sønnen. Susanne Kaluza velger bevisst å ikke legge ut bilder av sine barn, med mindre de har ryggen til. Foto: Lars Eivind Bones og Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet
BARN I SOSIALE MEDIER: Celine Aagaard (til venstre) har en egen Instagram-konto, der hun legger ut bilder knyttet til barn, og gjerne bilder av sønnen. Susanne Kaluza velger bevisst å ikke legge ut bilder av sine barn, med mindre de har ryggen til. Foto: Lars Eivind Bones og Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Om sommeren opplever man ofte nye og spennende ting - og det meste skal foreviges. Bilder av barna som koser seg i sommervarmen er intet unntak. Men tenker du over hvilke bilder du legger ut på nett og ikke?

Ifølge Datatilsynet er det er kjempeviktig prinsipp at barna, også dine egne, skal spørres om tillatelse. De skal få være med på å bestemme, og de skal høres.

- Det er ikke bare fordi barnekonvensjonen sier det, men av respekt for barna. Det er viktig at vi tar barnas privatliv på alvor. Bilder på nett vet vi aldri hva som skjer med, og barn blir store en gang. Det er ikke sikkert de synes det er så morsomt å se bilder av seg selv som barn på nett når de blir større, sier direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, til Dagbladet.

- Et godt samtaleemne Thon mener publisering av bilder på nett kan være et godt samtaleemne mellom foreldre og barn, og at det er viktig å forklare hvordan det skal gjøres, hva som skjer og hva konsekvensen kan være.

- Er det slik at Datatilsynet advarer mot å legge ut bilder av egne og andres barn på sosiale medier?

Datatilsynets sjekkliste for deling av bilder - særlig av barn

Type bilde: Hvordan er egentlig bildet? Vis respekt og ikke del åpent for eksempel bilder av nakne barn eller barn i veldig private situasjoner.
Mengde: Det er stor forskjell på å publisere noen få bilder og det å publisere masse, eller å publisere film. Vær litt sparsom.
Kanalbruk: Del med færrest mulig. Dersom du egentlig bare vil dele med familien, bør du gjøre nettopp det. Bruk personverninnstillinger i sosiale medier eller lag lukkede grupper. 
Bildetilpasninger: Bruk ulike filter eller lav oppløsning.
Spør før du deler: Spør alltid før du deler bilder av andre. Også når det gjelder egne barn. Bruk spørsmål som "Synes du det er greit at jeg deler dette bildet med familien eller vennene mine?" Da gjør du det forståelig for dem. Respekter alltid svaret.

- Vi advarer ikke men maner til en viss forsiktighet. Til syvende og sist må foreldrene ta valget, men vi anbefaler å spørre barna når de er små og kan snakke om det. 

- Hvorfor bør man være varsomme med dette?

- I ytterste konsekvens kan det skje misbruk, og bilder hvor barna har på seg lette klær kan være attraktivt for folk som har dårlige hensikter. Flaue situasjoner bør en også være være obs på.

Undersøkelse Som del av Datatilsynet og Teknologirådets rapport «Personvern 2015 - Tilstand og trender» ble det gjort en undersøkelse som blant annet gikk på deling av bilder av barn.

På spørsmål om hvor uakseptabelt eller akseptabelt det er at foreldre legger ut bilder av barn uten å spørre dem først, svarte 30 prosent av det er innafor når barnet er under åtte år, mens 20 prosent mente det var greit om barnet er over åtte år.

-SPØR BARNA: Direktør i Datatilsynet ber foreldre være varsomme med publisering av bilder av barn. Foto: Datatilsynet
-SPØR BARNA: Direktør i Datatilsynet ber foreldre være varsomme med publisering av bilder av barn. Foto: Datatilsynet Vis mer

- Jeg synes de tallene er for høye, sier Thon.

- Forme sin egen digitale identitet Redaktør i Kvinneguiden, Susanne Kaluza, er også blogger og har tre barn i alderen ett til åtte. Hun er enig i at barna bør spørres før bilder legges ut på nett, og har selv valgt å holde barna unna eksponering på verdensveven. Kaluza vil at barna selv skal få forme sin digitale identitet, uten at hun har gjort det for dem ved å dele bilder og anekdoter hun synes er søte og morsomme.
 
- Det er ikke sikkert de synes det er gøy når de blir eldre. Datteren min går i 3. klasse, og er godt kjent med både Google og Youtube. Da er det fint at det ikke kommer opp et drøss med bilder foreldrene hennes har lagt ut dersom hun eller vennene søker på sitt eget navn. I tillegg er det lettere for meg å ha en god dialog med henne om å tenke gjennom hva slags bilder og informasjon hun poster av seg selv når hun blir tenåring, hvis ikke jeg allerede har pepra Internett med bilder av henne, sier hun.

- Vil komme mer Rådgiver i Slettmeg.no, Runar Skaare Tveiten, forteller at de fleste henvendelsene de får som omhandler bilder av barn er fra foreldre med delt omsorg for barnet.

- Da er det ofte slik at en av foreldrene har lagt ut bilde av barnet, også ønsker den andre at bildet skal fjernes. Noen ganger er det også eldre barn som kontakter oss fordi foreldre de ikke har kontakt med har lagt ut bilde av dem, sier han til Dagbladet.

Ifølge Skaare Tveiten har de foreløpig ikke fått henvendelser fra barn eller ungdom som ønsker bilder fjernet fordi foreldrene har vært vel aktive i sosiale medier gjennom oppveksten.

- Jeg tror årsaken er at barna ikke er store nok. Det er først de siste åra at foreldre har begynt å legge ut bilder av barna, og de er som regel så små at de ikke har begynt å bruke nettet ordentlig ennå. Jeg tror derimot det vil komme slike saker i årene framover.

Egen kids-konto Blogger og tidligere Style Mag-redaktør, Celine Aagaard, har en egen Instagramkonto kalt «hippiehippiekids» der hun legger ut inspirasjonsbilder knyttet til barn og ting hun som mor er opptatt av. Ofte legger hun ut bilder av sønnen, som er seks år. 

EKSPONERER IKKE BARNA: Susanne Kaluza legger ikke ut bilder av barna sine i sosiale medier. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
EKSPONERER IKKE BARNA: Susanne Kaluza legger ikke ut bilder av barna sine i sosiale medier. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer

- Jeg synes selv det er morsomt å følge med på andre blogger og instagrammer som omhandler familie, barn og mamma-tilværelsen, og henter mange tips til hverdagen fra slike kontoer.   
       
- Jeg er veldig bevisst på hvilke bilder jeg legger ut av min sønn. De aller fleste bildene er kun fotografiske utsnitt. Det er viktig at vi som foreldre også tenker på at ikke alle der ute har gode hensikter og at bilder som postes på Internett potensielt blir liggende der i flere år, sier hun og fortsetter:

- Det er spesielt viktig nå i ferien å tenke seg om to ganger før man poster bilder fra stranden eller badebassenget. I vår familie har vi en tydelig grense, men jeg mener det er opp til hver enkelt familie å se på hva som er riktig for dem.  

Hun forteller at hun snakker mye med sønnen om sosiale medier, hvilke bilder som blir postet og om hvordan man bør oppføre seg på nett. 

- Vi er en svært fotointeressert familie, en interesse som også sønnen min deler. Morfaren hans er fotograf og han har vært opptatt av å ta bilder siden han var svært liten. Instagram er bygget opp rundt å like bilder og har en tydelig «heia-kultur», og vi har bare gode erfaringer fra hippiehippiekids-kontoen.  

BLOGGER:  Celine Aagaard, kjent for bloggen Hippie Hippie Milkshake, har også en Instagram-konto knyttet til barn. Hun sier hun er forsiktig med hvilke bilder hun legger ut av sønnen. Foto: NTB Scanpix
BLOGGER: Celine Aagaard, kjent for bloggen Hippie Hippie Milkshake, har også en Instagram-konto knyttet til barn. Hun sier hun er forsiktig med hvilke bilder hun legger ut av sønnen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
- KOMMER SAKER: Runar Skaare Tveiten i Slettmeg.no tror de vil få henvendelser fra ungdom som ønsker bilder lagt ut av foreldrene slettet i fremtiden. Foto: Jan Tore Overstad / Norsis
- KOMMER SAKER: Runar Skaare Tveiten i Slettmeg.no tror de vil få henvendelser fra ungdom som ønsker bilder lagt ut av foreldrene slettet i fremtiden. Foto: Jan Tore Overstad / Norsis Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer