Spør om din nye TV-hverdag

Administrerende direktør Espen Thorsby i RiksTV stiller på nettmøte nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I løpet av de neste to åra må alle norske TV-seere ta et valg om hvordan de vil se fjernsyn i framtida. Innen de vanlige, analoge signalene slukkes i desember 2009, skal 2,5 millioner norske apparater være utstyrt med parabol, kabel-TV, bredbånd-TV eller kjøpe en ekstraboks for å motta digitale signaler gjennom sine eksisterende antenner.

Tirsdag presenterte NRK- TV 2- og Telenor-eide Riks TV kanaler og priser i det vanlige bakkenettet, som starter de første digitale sendingene i september. Etter investering i en mottakerboks på rundt 1500 kroner per TV-apparat får du NRK 1 og 2, samt NRKs nye barne- og underholdningskanal.

Forbrukerseier

- Den største vinneren her er norske TV-seere, sa TV-sjefene nærmest i kor under tirsdagens pressekonferanse, hvor det ble offentliggjort at både TV 2, NRK, TV Norge og Viasat hadde fått plass til en god bunke kanaler hver.

Men ikke alle er like overbevist om at det nødvendigvis betyr en seier for Riks TV og tror konkurrentene kan stikke av med store deler av TV-kaka.

En undersøkelse Synovate MMI har gjennomført for mediebyrået OMD, viser at bare 53 % av de med vanlig antenne foreløpig vil kjøpe mottakerboks for bakkenettet.

- Lanseringen er en gavepakke for konkurrentene som selger TV-pakker over kabel, satellitt og etter hvert Internett. Pakken er altfor dyr og mangler en rekke kanaler, uttalte kanalforhandler Torbjørn Leidal til Digi.no om de 20 kanalene i RiksPakken, som verken inneholder utenlandske nyhets- eller sportskanaler eller har andre nordiske land representert i utvalget.

Priskrig

KONTROLL: I 2008 kommer digitale dekodere for det nye bakkenettet med innebygd opptaksfunksjon. Men kontrollen på hvorvidt du får lov til å brenne det videre ut på DVD, beholder RiksTV. Spør hvorfor i torsdagens nettmøte. Foto: SCANPIX/JARL FR. ERICHSEN
KONTROLL: I 2008 kommer digitale dekodere for det nye bakkenettet med innebygd opptaksfunksjon. Men kontrollen på hvorvidt du får lov til å brenne det videre ut på DVD, beholder RiksTV. Spør hvorfor i torsdagens nettmøte. Foto: SCANPIX/JARL FR. ERICHSEN Vis mer

Viasat, Canal Digital og Get ruster nå opp, og kan skilte med både flere kanaler, større kapasitet til høyoppløselige kanaler (HD), kampanjer med gratis installasjon og alt-i-ett-løsninger med bredbånd, TV og telefoni i en pakke. Når nå konkurransesituasjonen på digital-TV åpnes helt, kan det også bety lavere priser for oss som forbrukere.

- Jeg tror det kan bli en priskrig de neste to åra. Hva som er enklest for husstandens TV nummer to og tre er også viktig: hvilke utgifter og installeringer som trengs for at hver TV i huset skal kunne se på forskjellige kanaler på det digitale nettet samtidig, sier informasjonssjef Erik Andersen i forbundet Elektronikkbransjen til Dagbladet

Brukervennlighet avgjørende

Riks TV har som ambisjon å få mellom 500 og 800000 kunder i løpet av fem år. Redaktør Marte Ottemo i teknologibladet Teknofil.no mener den avgjørende faktoren er brukervennlighet.

- Mye av dette markedet er personer som klart seg med få kanaler og ikke har ønsket å skaffe seg bokser og ekstrautstyr. Av mange faktorer som påvirker folks valg, tror jeg brukervennligheten vil være avgjørende. Å gjøre et enklest mulig blir krevende for leverandørene. Mange spør seg for eksempel hvordan de skal koble til det gamle utstyret, hvordan brenne ut opptak på DVD og om de fortsatt kan bruke det gamle utstyret. Jeg tror det fort kan oppstå kompatibilitetsproblemer med utstyret folk har fra før, sier hun til Dagbladet.

Har kanalutvelgelsen foregått på en rettferdig måte?

Bør man ikke kunne velge nøyaktig hvilke kanaler man vil betale for  én og én?

Får jeg inn de digitale sendingene hvis du bor innerst i fjorden eller oppe på fjellet?

Må hele kollektivet betale for ett abonnement hver?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer