Spør om livet, universet og alt mulig

Les to kapitler av «Haikerens guide til galaksen», les nettmøtet med oversetteren og se traileren.

(Dagbladet.no): Det er ingen grunn til panikk.

For det er litt galaktisk guide-feber over denne våren. Denne uka sendte NRK 2 første episode av tv-serien «Haikerens guide til galaksen» basert på boka som er basert på en radioserie.

I morgen har filmen verdenspremiere, etter en prosess forfatteren Douglas Adams en gang omtalte som en «20 års forstoppelse».

Kritikker

Denne uka slippes også den norske oversettelen av Douglas Adams «Hitchiker\'s guide to the galaxy» som pocketbok her hjemme. Den fikk bank her i Dagbladet:

- «Haikerens guide til galaksen» er ikke engang tidtrøyte. Å lese den er som å bli torturert av en barnaktig narr med gummiinstrumenter i sakte film, eller for å låne Odd Nerdrums ord til melkedrikkere; noe man kanskje burde gjøre seg ferdig med i svært ung alder, mente anmelder Terje Thorsen i 1998 da oversettelsen til Arne Berggren og Sverre Knudsen først kom ut.

Året etter kom den andre boka i trilogien på fem bøker, «Restauranten der universet slutter». Den likte Dagbladet veldig godt:

- Å begynne med første del av trilogien anbefales, uten at det har noe særlig å si for forståelsen av hva som til enhver tid skjer i denne andre boka. Fortellingen spretter hit og dit, og man må bare henge seg på. Mye tas likevel for gitt, og man bør få med seg karakterenes spesielle bakgrunn og hva de egentlig holder på med. For dette er ikke tradisjonell sci-fi, men like mye helsprø og tøylesløs komedie. Dette er Kurt Vonnegut jr. etter sin tredje pangalaktiske gurglebombe, mente anmelder Tom Hovinbøle.

TIL NORGE I JULI: Filmen «Haikerens guide til galaksen» har norgespremiere i slutten av juli. Foto: FILMWEB
TIL NORGE I JULI: Filmen «Haikerens guide til galaksen» har norgespremiere i slutten av juli. Foto: FILMWEB Vis mer

Møt oversetteren og les de to først kapitlene


Uansett, nå møter du oversetteren Sverre Knudsen her på Dagbladet.no. Hvordan oversetter man Adams sin engelsk til lesverdig norsk? Hva har Adams univers betydd for populærkulturen de siste 25 åra? Benytt muligheten, send inn spørsmål til Knudsen nå.

Og er du interessert i Adams og hans bøker kan du lese de to første kapitlene av «Haikerens guide til galaksen» her på Dagbladet.no.

Første kapittel

Andre kapittel

Eller du kan lese Douglas Adams sine svar til dere lesere da han stilte på nettmøte her i Dagbladet.no:

MANNEN BAK:</B> Douglas Adams er forfatteren til «Haikerens guide til galaksen».
<B>PÅ NORSK:</B> «Haikerens guide til galaksen» kommer nå som pocketbok.