Spør om livet, universet og alt mulig

Les to kapitler av «Haikerens guide til galaksen», les nettmøtet med oversetteren og se traileren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det er ingen grunn til panikk.

For det er litt galaktisk guide-feber over denne våren. Denne uka sendte NRK 2 første episode av tv-serien «Haikerens guide til galaksen» basert på boka som er basert på en radioserie.

I morgen har filmen verdenspremiere, etter en prosess forfatteren Douglas Adams en gang omtalte som en «20 års forstoppelse».

Kritikker

Denne uka slippes også den norske oversettelen av Douglas Adams «Hitchiker\'s guide to the galaxy» som pocketbok her hjemme. Den fikk bank her i Dagbladet:

- «Haikerens guide til galaksen» er ikke engang tidtrøyte. Å lese den er som å bli torturert av en barnaktig narr med gummiinstrumenter i sakte film, eller for å låne Odd Nerdrums ord til melkedrikkere; noe man kanskje burde gjøre seg ferdig med i svært ung alder, mente anmelder Terje Thorsen i 1998 da oversettelsen til Arne Berggren og Sverre Knudsen først kom ut.

Året etter kom den andre boka i trilogien på fem bøker, «Restauranten der universet slutter». Den likte Dagbladet veldig godt:

- Å begynne med første del av trilogien anbefales, uten at det har noe særlig å si for forståelsen av hva som til enhver tid skjer i denne andre boka. Fortellingen spretter hit og dit, og man må bare henge seg på. Mye tas likevel for gitt, og man bør få med seg karakterenes spesielle bakgrunn og hva de egentlig holder på med. For dette er ikke tradisjonell sci-fi, men like mye helsprø og tøylesløs komedie. Dette er Kurt Vonnegut jr. etter sin tredje pangalaktiske gurglebombe, mente anmelder Tom Hovinbøle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer