KOMMENTARER

Sporene etter 22. juli

Domstolen skal bestemme over tilregnelighet, men hva så? Spør Marie Simonsen.

SKILLER JUS OG MEDISIN:   Leder i Utilregnelighetsutvalget Georg Fredrik Rieber-Mohn overrekker innstillingen til justisminister Anders Anundsen tirsdag formiddag. Utvalget foreslår et skarpere skille mellom jus og psykiatri.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SKILLER JUS OG MEDISIN: Leder i Utilregnelighetsutvalget Georg Fredrik Rieber-Mohn overrekker innstillingen til justisminister Anders Anundsen tirsdag formiddag. Utvalget foreslår et skarpere skille mellom jus og psykiatri. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Under og etter rettssaken mot Anders Behring Breivik var det en ting de fleste kunne enes om. Rettspsykiatrien trengte en gjennomgang. Dramaet rundt de sakkyndiges arbeid var naturlig nok preget av sterke følelser og motsetninger, men uavhengig av hvor man sto i tilregnelighetsspørsmålet, var oppfatningen at rettspsykiatriens rolle måtte avklares og avgrenses etter den massive mistilliten som oppsto.

Ekspertutvalget som ble nedsatt i kjølvannet for å gjøre nettopp det, må ha følt på de høye forventningene, både fra politisk hold, fagmiljøet og publikum. I går forelå resultatet, og det man kan slå fast i første omgang, er at utvalget ikke har latt seg rive med av stemningsbølgen under saken. Hovedkonklusjonen er en gyllen middelvei og nøyer seg med å innskjerpe dagens system som er bygget på det såkalte medisinske prinsipp, snarere enn å endre det.

Det gode premisset for ekspertutvalget har vært: Det er uheldig å frita for mange, men det er verre å straffe personer som ikke kan klandres. Reaksjonene fra enkelte politikere tyder på at de vil gå bort fra en slik rettesnor for et sivilisert samfunn. Det er, for å si det forsiktig, litt historieløst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer