Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Internasjonalt forbud mot fluor i skisporten

Sporets superhelt

I internasjonal idrett er det sjeldent noe blir vedtatt uten at det lønner seg for sportens sjefer. Det gjør Vegard Ulvang spesiell, og det nye fluorforbudet verdt å følge med på.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Meninger

DET MÅTTE EN olympisk legende med kallenavnet «The Terminator» til for å få et sensasjonelt internasjonalt forbud mot fluor i skisporten. Ingen hadde ventet det enstemmige vedtaket om å forby all fluorsmøring som forleden kom fra styret i det internasjonale Skiforbundet (FIS).

Rett før dette møtet snakket Vegard Ulvang selv om et par år som en realistisk mulighet for å samle hele sporten bak forbudet. Så mye undervurderte han sin egen posisjon som sportens superhelt.

For det holdt med noen timer for å fatte et av idrettens mest radikale vedtak. Plutselig hadde skisporten forbudt en gift med større virkning på resultatene enn doping.

Og det uten å vite hvordan forbudet skulle bli kontrollert.

Etter flere saker i Dagbladet om hvor farlig fluor-smøring potensielt kan være, har FIS nå valgt å vedta et forbud mot middelet fra neste sesong. Seniorforsker Martin Schlabach i NILU viser hvilke muligheter forbundet har for å identifisere og stanse eventuelle juksere. Video: Bjørn Langsem Vis mer

KANSKJE VAR DET stemningen som hjalp. Skisporten var samlet til miljøkonferanse på blomsterøya Mainau rett ved den vakre tyske byen Konstanz. Styremøtet markerte avslutningen på det hele, og FIS-president Gian Franco Kasper innledet med å si at nå var det bare å skjære igjennom.

Det er slik Kasper har styrt denne sporten i årevis, men denne gangen var det ikke hans egen vilje som ble lov. Etter at Norge tidligere i høst sendte et notat om fluor, var det FIS-administrasjonen som hadde kastet seg over muligheten til å markere en sunnere sport.

DETTE HAR I årevis vært Vegard Ulvangs linje. Han har brukt posisjonen sin som sjef for internasjonal langrenn til å vise den tette sammenhengen mellom sporten og resten av samfunnet, og bygget opp en liten lojal administrasjon til å gjennomføre tenkningen.

Det var hans nærmeste medarbeider Pierre Mignerey, rennsjef i langrenn, som fikk de andre FIS-grenene til å være med. Forslaget om et totalt fluorforbud kom som en felles, godt forberedt sak fra FIS-administrasjonen.

ULVANGS TILNÆRMING HAR hele tida vært at en klimautsatt natursport som opererer med en egen virkelighet, rett og slett ikke er bærekraftig. Skisporten er pr. definisjon nødt til å underordne seg omverdenen om det så gjelder å sikre snøen, helsa eller det at mange nok land har lyst til å leke sammen.

Det siste har gjort at den internasjonale langrennssjefen lenge slet med hjemmepublikummet. Dominerende Norge fikk ikke være seg selv nok. Men blant resten av skinasjonene er Ulvangs konsekvente tilnærming blitt en styrke. Han har skaffet seg gjennomføringskraft en superhelt verdig, og gått etter bruken av rådyr fluorsmøring selv om han selv satt som styremedlem i Swix.

AT VEGARD ULVANG skulle ende opp som en god internasjonal idrettspamp er knapt til å tro for oss nordmenn. Vi har tradisjon for å framstille globale sportsledere i sjablong med kanapeer, høye stettglass og vidåpen baklomme for de pengene fra sporten som på forunderlig vis måtte skli ned der.

Det synet har styrket seg de siste tiårene gjennom en serie avsløringer hvordan idrettens sterkeste menn har brukt posisjonene sine til egen vinning. Altså det skremmebildet som Vegard Ulvang selv stod opp mot da han rett før åpningen av Lillehammer-OL i 1994, kritisere den allmektige IOC-presidenten Juan Antonio Samaranch for spanjolens tette bånd til det fascistiske Franco-regimet.

DET SENSASJONELLE FORBUDET mot fluor viser at sport under riktig ledelse også har kraft til å gjennomføre bra ting. FIS-styret var selvsagt presset av det EU-forbudet mot høyfluoriserte produkter som kommer til sommeren, men det er likevel sjeldent at den internasjonale idretten er i forkant når det gjelder radikale verdiendringer.

Det er fortsatt ikke gitt hvordan disse nye EU-reglene i praksis ville ha påvirket skisporten, men de hjalp uansett skilederne til å overta styringen over egen idrett. For de nasjonale skiforbundene er det en klar fordel at sporten internasjonalt er tydelig. Nå er det FIS som må utvikle kontrollmetoder og regelverk.

DEN RASKE ENDRINGEN i dagene etter forbudet er likevel det mest spennende. På kort tid er det startet flere prosjekter for å sikre en effektiv kontroll. Dette miljø -og helsevedtaket er blitt en prestisjesak. Nå kommer det ikke til å stå på penger fra den velstående internasjonale skisporten for å sikre at forbudet blir en suksess.

Desto mer overraskende at det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) ikke har skjønt hvor viktig det er å handle fort. I den sporten vil de vente og se; akkurat som skiskytingen i verdispørsmål flest i tiår er forblitt hjelpesløs passive.

Fluorsaken kunne vært en utfordring for en annen legendarisk norsk sportshelt, men der er muligens Ole Einar Bjørndalen i en dobbeltrolle som ny kinesisk landslagstrener. Om ikke Kina med vinter-OL 2022 også ser at medaljene kan komme med en for drøy pris.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media