Internasjonalt forbud mot fluor i skisporten

Sporets superhelt

I internasjonal idrett er det sjeldent noe blir vedtatt uten at det lønner seg for sportens sjefer. Det gjør Vegard Ulvang spesiell, og det nye fluorforbudet verdt å følge med på.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET MÅTTE EN olympisk legende med kallenavnet «The Terminator» til for å få et sensasjonelt internasjonalt forbud mot fluor i skisporten. Ingen hadde ventet det enstemmige vedtaket om å forby all fluorsmøring som forleden kom fra styret i det internasjonale Skiforbundet (FIS).

Rett før dette møtet snakket Vegard Ulvang selv om et par år som en realistisk mulighet for å samle hele sporten bak forbudet. Så mye undervurderte han sin egen posisjon som sportens superhelt.

For det holdt med noen timer for å fatte et av idrettens mest radikale vedtak. Plutselig hadde skisporten forbudt en gift med større virkning på resultatene enn doping.

Og det uten å vite hvordan forbudet skulle bli kontrollert.

KANSKJE VAR DET stemningen som hjalp. Skisporten var samlet til miljøkonferanse på blomsterøya Mainau rett ved den vakre tyske byen Konstanz. Styremøtet markerte avslutningen på det hele, og FIS-president Gian Franco Kasper innledet med å si at nå var det bare å skjære igjennom.

Det er slik Kasper har styrt denne sporten i årevis, men denne gangen var det ikke hans egen vilje som ble lov. Etter at Norge tidligere i høst sendte et notat om fluor, var det FIS-administrasjonen som hadde kastet seg over muligheten til å markere en sunnere sport.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer