UHELDIG SPESIALTILFELLE?: Aftenposten beklager at denne stripa kom på trykk i dagens avis, mens Aftonpostens Åsa Linderborg spør seg om det «bare var et uheldig spesialtilfelle».  Faksimilie: Aftenposten 04. juni 2014
UHELDIG SPESIALTILFELLE?: Aftenposten beklager at denne stripa kom på trykk i dagens avis, mens Aftonpostens Åsa Linderborg spør seg om det «bare var et uheldig spesialtilfelle». Faksimilie: Aftenposten 04. juni 2014Vis mer

«Spørsmålet er om denne «satiren» er et uheldig spesialtilfelle»

Utskjelt tegneseriestripe vekker oppsikt i Sverige.

(Dagbladet): «Skarpe kanter»-stripa som står på trykk i dagens Aftenposten har vakt stor oppsikt.

«Dette er ikke greit», twitrer samfunnsdebattanten Yousef Assidiq til et bilde av tegneserien. «Smårasistisk tegneserie i Aftenposten fra 1914. Nei vent, 2014. WTF?», skriver Eivind Trædal på Twitter.

Nå vekker den utskjelte tegneseriestripa også oppsikt i Sverige.

- Plumpt og dumt Nettstedet nyheter24.se omtaler saken, og viser til at den har vekket sterke reaksjoner blant både norske og svenske Twitter-brukere.


Aftonbladet kulturredaktør Åsa Linderborg kaller stripa for «plump og dum»

«Man forsøker å unnskylde seg med at det er «satire» som ikke helt lykkes. Sånn høres det alltid ut når noe som er plumpt og dumt møtes av reaksjoner», skriver Linderborg i en kommentar.

- Vi ser at denne stripa ikke skulle vært på trykk. Den gikk under radaren, sa Aftenpostens konstituerte kulturredaktør Veslemøy Østrem til Dagbladet tidligere i dag.


«Den radaren må i så fall ha vært veldig høyt plasset», skriver Aftonbladets Linderborg.

«Spørsmålet er om denne «satiren» er et uheldig spesialtilfelle, eller en del av den «panoreringen» av rasismen som hele Europa går gjennom akkurat nå», skriver hun videre.

- Helt fordomsfri Seriens manusforfatter Vebjørn Verlo ser at «stripa er helt i grenseland», men tar den i forsvar:

- Jeg synes faktisk det er mer fargeblindt å tulle med alle, enn å lage kunstige skiller mellom folk, sier Verlo til Dagbladet.


- Hadde jeg gjort noe på østeuropeiske stereotypier ville neppe noen reagert, og jeg har vitset masse med katolisismen. Men med en gang det er hudfarge inne i bildet, kommer reaksjonene, sier han.

- Min tanke med stripa er å bryte ut av den gamle kulturrelativistiske tankegangen om at det bare er lov å fleipe med sin egen kultur. Jeg tror det fører mer vondt med seg å opprettholde et slikt skille. Så er jeg, irriterende nok, programforpliktet til å nevne at jeg naturligvis ikke er rasist, og at jeg er helt fordomsfri overfor folk med en annen hudfarge eller for den saks skyld seksuell legning, sier serieskaperen.