- Spørsmålet om liv og død var med oss hele tiden

Nå kommer filmen om dødstsunamien fra 2004, «The Impossible».

Hundretusener av mennesker omkom i den sørasiatiske tsunamien andre juledag 2004. Nå foreligger Juan Antonio Bayonas actiondrama «The Impossible» (norgespremiere 4. januar), der naturkatastrofen skildres i detalj.

Forarbeidet og innspillingen gjorde tydelig inntrykk på hovedrolleinnehaver Ewan McGregor.

- Spørsmålet om liv og død var med oss hele veien, sier han til NTB i London.

- Faktum er at det var ingen logikk i hvem som overlevde, og hvem som ble drept den gangen. Det var rene lotteriet. Når noe rammer med den kraften og styrken og aggressiviteten, koker det ned til å befinne seg på riktig eller galt sted. Det føles brutalt, fortsetter skotten McGregor.

«Sann» historie Filmen framstiller en reell britisk familie viss medlemmer kom bort fra hverandre idet monsterbølgen satte en stopper for ferieeventyret. Møtet med dem skal ha vært ekstra følelsesladd for McGregor og motspiller Naomi Watts.

- De besøkte oss i Thailand da vi var en måned inn i opptakene. Da skjøt vi tilfeldigvis i The Orchid, hotellet de i sin tid bodde på (i Phuket, journ.anm.). Vi hadde fått det til å se ut nøyaktig som de husket det etter ødeleggelsene, forteller han.

- Moren var høyst preget. Jeg tror det var svært emosjonelt for dem, alle sammen, selv om faren var vanskeligere å lese. Sønnene, som var ganske små da det skjedde, ble veldig opptatt av filmingen og ville være med som statister. Du får et glimt av dem i bakgrunnen i sekvensen der jeg plasserer ungene om bord i bilen.

UNICEF-ambassadør McGregor har vært tett på flere humanitære kriser siden gjennombruddet med Danny Boyles narkoforestilling «Trainspotting» i 1996. Nylig realiserte han et dokumentarprosjekt med UNICEF som samarbeidspartner, om vaksineringsprogrammene i India, Nepal og Kongo.

- Vi brakte vaksiner til fjerne regioner hvor det finnes verken leger, medisiner, skoler eller drikkevann. Det ble en tankevekker, røper han.

STERKE INNTRYKK Skuespiller Ewan McGregor spiller faren i filmen. Innspillingen gjorde sterke inntrykk på han. Foto: Summit Entertainment
STERKE INNTRYKK Skuespiller Ewan McGregor spiller faren i filmen. Innspillingen gjorde sterke inntrykk på han. Foto: Summit Entertainment Vis mer

- Jeg mener, vi var der for å sikre barna en framtid - men hvilken framtid har de egentlig? Dette er en av grunnene til at jeg er fan av UNICEF-folkene - de trår til der vi andre synes det er nytteløst.

Diger vanntank i Spania Ikke dermed sagt at McGregor vil vie seg helt og holdent til «viktige» filmer heretter.

- Det trenger ikke være svart-hvitt. Jeg setter pris på alle filmene jeg har laget, fordi de har krevd forskjellige egenskaper, sier han.

- Dessuten, i siste instans, handler alle om det samme fra mitt ståsted - om å skape en troverdig skikkelse i troverdige omstendigheter. Her hjalp settdesignet voldsomt i så måte. Blant annet var alt vannet ekte - den biten ble spilt inn i en diger tank i Spania. Når du ser Naomi kave i det, er det så du får et akutt behov for å puste for henne.

(NTB)