Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Spotify ber om mer tid

- Kan ikke endre musikkindustrien over natta.

I HARDT VÆR: Det stormer rundt Spotify og gründerne Daniel_Ek og Martin_Lorentzon.
I HARDT VÆR: Det stormer rundt Spotify og gründerne Daniel_Ek og Martin_Lorentzon. Vis mer

(Dagbladet.no): De siste ukene har den svenskeide streamingtjenesten Spotify måtte tåle massiv kritikk fra både norske og svenske artister. Artistene sitter igjen med småpenger etter at musikken deres er avspilt en rekke ganger fra den populære - og lovlige - nettsiden. 

I et intervju med Dagbladet.no svarer nå grunnlegger Daniel Ek:

-  Vi håper å bli en viktig inntektskilde for artister, men Spotify vil trenge opp til to år for å vokse til en tilstrekkelig størrelse, sier Ek.

Dagbladet.no har tidligere skrevet at etter 55 100 avspillinger av de mest populære låtene deres mottok det norske plateselskapet Racing Junior kun 19 kroner fra Spotify.

- Vi er et veldig ungt selskap og vil ikke være i stand til å endre musikkindustrien over natta. Inntektene, som vokser måned for måned, blir delt med rettighetshaverne etter avtale, sier Ek.

Han legger til:

- Vi fortsetter å arbeide hardt for å sikre at inntektene fra streaming vil gi artistene skikkelig betalt for rettighetene sine. Vi kan ikke endre musikkindustrien over natta.

Daniel Ek røper også at streamingen vil bli kombinert med flere inntektskilder, som nedlasting av musikk og andre typer netthandel.  

- Artister og plateselskaper truer med å trekke låtene sine fra Spotify. Hva gjør dere hvis de gjør alvor av truslene?

- Vår drøm er å hjelpe folk med å lytte til all musikken i hele verden, så det er klart at vi ikke vil at artister skal trekke tilbake sin musikk, sier Ek.

Artistene har særlig blitt fyrt opp av at Spotify skal være verdsatt til 1, 5 milliarder svenske kroner. Daniel Ek vil ikke kommentere dette tallet.

Samtidig har svenske medier rapportert at Spotify tapte 32 millioner svenske kroner i 2008.

- I 2008 investerte vi i selskapet, og dette tallet reflekterer rett og slett investeringer i forsking og utvikling, sier Ek.

- Det hevdes at kun 0,7 prosent av Spotify-brukerne så langt har ønsket å kjøpe abonnement på tjenesten, Spotify Premium. Hvordan henger dette sammen med deres planer?

- Vi kommenterer ikke dette, og har aldri kommet med tall på Premium, sier Ek.

- Nylig ble det kjent at Spotify har halt i land en avtale med Apple om Spotify på iPhone. Hvor avgjørende var denne avtalen for dere?

- Det er klart at vi var glade for dette, siden drømmen vår er å få folk til å lytte på den musikken de ønsker, når og hvordan de ønsker. Nå er vi kommet et steg nærmere å få realisert drømmen, sier Ek.

Han legger til:

- Og vi planlegger nå å lansere Spotify på en rekke mobile plattformer.

Telenor og Platekompaniets Wimp vil la usignerte artister laste opp sine sanger. Daniel Ek røper at Spotify planlegger å gjøre det samme, ved hjelp av eksterne internettsider som allerede har slik opplasting.

- Vi arbeider nå med Record Union, Ditto Music og Artist Pages om akkurat dette, sier Ek.
 
Spotify-gründeren svarer nei på spørsmål om Spotify vil utvikle seg til et nettsamfunn, som Facebook. Likevel sier han:

- Men vi vil alltid arbeide med å hjelpe folk til å dele musikken sin med hverandre.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling