KRITISK: Maria Mena skriver på Twitter at hun boikotter Spotify og at hun foretrekker å kjøpe musikk til fullpris.
 Foto: Håkon Eikesdal
KRITISK: Maria Mena skriver på Twitter at hun boikotter Spotify og at hun foretrekker å kjøpe musikk til fullpris. Foto: Håkon EikesdalVis mer

- Spotify er ran

Maria Menas nye album er tilgjengelig på Spotify, men artisten selv boikotter musikknettstedet.

(Dagbladet): Det var i en dialog på Twitter at Maria Mena delte sine tanker om streamingtjenesten som har over en million norske brukere.

- Boikotter Spotify, men kjøper plata. Foretrekker å kjøpe fullpris. Spotify er RAN!, skrev artisten som et svar til at komiker Dagfinn Nordbø hadde lagt ut en Spotify-link til musikk fra artisten Kate Bush.

Menas nye album «Viktoria», er tilgjengelig på Spotify og artisten brukte streamingtjenesten Wimp da hun lanserte plata. Frem mot albumslippet ble én ny låt lagt ut lagt ut på nettstedet hver dag.

- Maria har ikke lyst til å uttalele seg noe mer om dette, sier Menas manager Rune Lem til Dagbladet.
- Enig med Mena Johnny Engdal Silseth best kjent som Jaa9 i rappduoen Jaa9 og OnklP, mener Mena har et poeng.

- Jeg er helt enig i at man ikke tjener så mye penger på å være på Spotify, men jeg tror ikke at selskapet er alene om å begå det ranet. Det er ingen tvil om at de største plateselskapene også sitter igjen med mye av pengene, sier Silseth.

Også plateprodusent Christer Falck er kritisk til Spotify.

- Jeg synes Spotify er den verste av de tjenestene der. Det er jo plyndring det de driver med. Artistene sitter ikke igjen med noe. De tjener så lite på Spotify at det nesten er latterlig. Jeg skjønner ikke hvorfor folk ikke bytter til Wimp som tross alt har en mer musikalsk tilnærming til det de driver med. Spotify er en fabrikk, sier Falck.

Droppet Spotify PR-ansvarlig i Spotify, Sofie Grant, skriver i en e-post til Dagbladet at nettstedet er den største leverandøren av digital musikk i Norge.

- Vi har betalt ut 100 millioner euro til musikkbransjen siden starten, og utbetalingene øker hele tiden. Vi har ikke avtaler med artister,  vi har avtaler med plateselskap, som i sin tur har avtaler med artister, skriver Grant.

Coldplay er et av bandene som bevisst har valgt å holde seg unna digitale selskap som Spotify. Bandet har bestemt at fans som vil høre deres nyeste plate må kjøpe den, enten som nedlasting fra iTunes eller som en fysisk kopi i butikken.