PASS DEG FOR SPOTIFY: Den kan fort være din nye fiende.
Foto: Christine Olsson / TT
PASS DEG FOR SPOTIFY: Den kan fort være din nye fiende. Foto: Christine Olsson / TTVis mer

Spotify kan ta deg med buksene nede

Det er et grusomt syn, ikke egnet kvinner og barn.

Meninger

Spotify er blitt din verste fiende. Den avslører udyret i deg, din Mr. Hyde, og du er en maktesløs tilskuer. 

Selv er jeg nå blitt redd Spotify. Mer spesifikt er jeg blitt redd for algoritmer Spotify bruker. 

Algoritmer. Hva er nå det, annet enn et mystisk fremmedord vi alle later som vi forstår? «Åja, en algoritme ja. Skjønner».

For Spotify er algoritmer verktøyet som finner musikken du liker, før du visste du likte den.

Og jeg sier det bare nå, først som sist: Algoritmer er ikke din venn. Algoritmer er din fiende, som Nord-Korea, karbohydrater og Manchester United.

For det er ved hjelp av disse hersens algoritmene Spotify lager en personifisert spilleliste til hver og en av oss. «Discover Weekly» heter den og oppdateres ukentlig basert på musikken du hører på.

Du synes kanskje dette høres fett ut, nesten som et teknologisk framskritt å regne, men det er her jeg er nødt til å arrestere deg. For musikksmaken du har lyst til å ha, og musikksmaken du faktisk har, kolliderer som to godstog inne på «Discover Weekly».

Det er et grusomt syn, ikke egnet kvinner og barn. 

Her kan ingen gjemme seg. Hver låt du har lyttet til vektes likt: Nachspiel-ræl, tyggisdustepop og - verst av alt - sånn derre rap. Alt skal for en dag, den ene styggedommen etter den andre. 

I går fant jeg Ariana Grande på min «Discover Weekly». La meg være tydelig her: Jeg kan ikke fordra Ariana Grande, og jeg elsker meg selv for det. Jeg har nemlig tatt et valg i livet: Jeg foretrekker musikk med gitarer i, skrevet av britiske menn på dop, og det står jeg for. 

Men det er ikke sannheten. Jeg vet det, Spotify vet det, og Spotify gnir det opp i ansiktet på meg. Jeg hører jo på Ariana Grande og hennes dustemikkelvenner. Når jeg trener, når jeg dusjer, og generelt sett når jeg ikke er den personen jeg ønsker å være. 

Dr. Jekyll hører på The Libertines - Mr. Hyde på Ariana Grande, og med Spotifys algoritmelister slipper jeg ikke unna. Udyret vises fram og alle mine venner kan ta meg med buksene nede, langt inne i Ariana Grande-land. Hvis det er lov å si. 

Alle disse løgnene vi forteller oss selv, ikke visste jeg at det var selve livet. Nå er Spotify blitt så gløgg at den nekter å se gjennom fingrene på søppelmusikken jeg forurenser lufta mi med - mellom den kredible gitar-rocken jeg påstår har frelst meg. 

Spotify har kverket den største livsløgnen av dem alle: Musikksmaken vår.

Og jeg hater dem for det. 

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.