Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Spotify truer med å flytte fra Sverige

Tusenvis av svenske arbeidsplasser kan gå tapt.

 STORE:  Siden Daniel Ek og Martin Lorentzon grunnla musikktjenesten Spotify i 2008 har de vokst til å bli en av verdens største på musikkstreaming. Nå frykter de at de må flytte driften fra Sverige til USA. Her er Daniel Ek avbildet i 2015. Foto: Reuters / Shannon Stapleton
STORE: Siden Daniel Ek og Martin Lorentzon grunnla musikktjenesten Spotify i 2008 har de vokst til å bli en av verdens største på musikkstreaming. Nå frykter de at de må flytte driften fra Sverige til USA. Her er Daniel Ek avbildet i 2015. Foto: Reuters / Shannon Stapleton Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag morgen publiserte Spotify et åpent brev på nettsida Medium.

I brevet forklarer de to svenske mennene bak strømmegiganten, Daniel Ek og Martin Lorentzon, at de gjerne vil fortsette driften og ansette flere mennesker i Sverige, men at det må gjøres tiltak.

Brevet kommer etter at selskapet tok opp milliardlån i slutten av mars.

Avhengig av talenter «De kommende åra må vi komme til å rekruttere et tusentalls nye personer. Vår framgang er avhengig av at vi kan lokke de beste talentene fra hele verden», skriver de.

«Hvis vi kunne ha fått bort de hindrene Sverige har, og hvis vi kunne få samarbeidet med andre land, så hadde vi kunnet ansette i Stockholm og Göteborg i stedet for å flytte virksomheten til andre land», skriver de.

Ek og Lorentzon skriver videre at de elsker Sverige, og at de gjerne vil fortsette driften i hjemlandet.

«Men vi kan ikke trylle bort de politiske hindrene som finnes», skriver de.

Et problem som trekkes fram i brevet er boligkrisen, og de etterlyser blant annet flere utleieenheter og et bedre fungerende boligmarked.

«Å kreve at unge mennesker som kommer til et nytt land skal kjøpe dyre leiligheter gjør det mindre attraktivt og er ikke langsiktig», skriver de.

Høy skatt Ek og Lorentzon mener også at det utdannes for få programmerere.

«Vi må få inn programmering i grunnskolen slik at vi tar vare på de talentene som finnes», skriver de.

De mener at det er betenkelig at Europa, som har større befolkning enn USA, ikke har et selskap på størrelse med for eksempel Facebook, Google, Apple eller Microsoft.

Skatten er vesentlig mye høyere i Sverige enn i mange andre land, og det kan altså føre til at driften må føres videre på den andre siden av Atlanteren.

«Lovgiverne må innse at vi konkurrerer i et globalt talentmarked. Vi sitter nå med spørsmålet om vi skal vokse i Stockholm eller i New York», skriver de.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart