HARD KRITIKK: De nye brukervilkårene til Spotify opprører mange, og flere har sletta sin konto. Foto: NTB Scanpix
HARD KRITIKK: De nye brukervilkårene til Spotify opprører mange, og flere har sletta sin konto. Foto: NTB ScanpixVis mer

Spotify vil se bildene og kontaktene dine: Kalles for en «sjalu ekskjæreste»

Strømmegiganten vil se bildene og kontaktlista di. Direktøren i Datatilsynet er skeptisk.

(Dagbladet): Uten at du har tenkt over det, har du nylig gitt Spotify tilgang til bildene og kontaktene på din mobiltelefon.

Strømmegiganten har nemlig lansert nye brukervilkår som krever dyptgående innsyn på telefonen din, og de fleste av oss har nok akseptert i farten og istemt et smått irritert «jada masa» til de tilbakevennende spørsmålene om å akseptere Spotifys nye vilkår, uten å vite hva det er vi har gått med på.

Nå møtes Spotify av skarp kritikk fra både brukere, bloggere og forståsegpåere for å ville snoke unødig i folks privatliv. 

Si ja, eller slett Spotify Og uansett om du har latt musikken ligge i sommervarmen: Neste gang du åpner Spotify du trykke ja på de nye vilkårene for å få bruke strømmetjenesten. 

Dersom du ikke svarer ja, så må du rett og slett finne deg en ny strømmeleverandør, for Spotify krever samtykke for å la deg fortsatt bruke tjenesten. 

Direktør for Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, har nettopp selv akseptert de nye brukervilkårene når Dagbladet ringer ham.

- Men jeg må innrømme at jeg ikke forsto det som sto der, og jeg jobber jo med dette hver dag. Det er et problem, sier han og fortsetter:

- Det første jeg lurer på er hva Spotify trenger bildene mine og kontaktene mine til. Dette er en trend i tida at slik store aktører vil ha mer og mer personopplysninger om oss og kommer med «take it or leave it»-tilbud. Slik data har stor kommersiell verdi og når Spotify er så store som de er har vi i realiteten intet valg, sier Thon.

SKEPTISK TIL SPOTIFY-OPPDATERING: Direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
SKEPTISK TIL SPOTIFY-OPPDATERING: Direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- Vil du anbefale folk å si nei?

- Jeg vil anbefale folk å være klar over hva man gjør og hvilken informasjon en gir fra seg.

En sjalu eks Mange av Spotifys 75 millioner brukere kjøper ikke argumentasjonen og gjør opprør mot det de oppfatter som et overtramp av privatlivets fred. 

«Som en sjalu ekskjæreste vil Spotify se (og samle) bildene dine og se hvem du snakker med» skriver Wired.

Magasinet reagerer også på at brukerne ikke har mulighet til å avstå fra å gi Spotify innsyn.

Minecraft-gründer Markus Persson tvitret at han kansellerte sin konto i protest og kom med følgende krystallklare analyse av situasjonen: «Spotify bekrefta som ondskap» 

Spotify ønsker også å samle inn data om hvor du beveger deg via din GPS-lokasjon, som blant annet skal kunne brukes til å fortelle deg hvor fort og hvor langt du har gått. 

Spotify-sjefen beklager Macworld spekulerer i at posisjonsdataen kan brukes til å den nye tjenesten Spotify Running, som lager spillelister ut ifra tempoet ditt.

«Spotifys nye brukervilkår er en skam. Jeg skal aldri anbefale tjenesten igjen» tvitrer blogger og forfatter Glyn Moody.

Spotify-gründer Daniel Ek har nå gått så langt som å beklage overfor sine brukere.

I en blogginnlegg med tittelen «Sorry» skriver Ek at Spotify ikke ber om å få se alle bildene på telefonen din, slik mange frykter. Det bare de du selv velger å dele, som strømmegiganten ønsker å se, insisterer Ek, som innrømmer at informasjonsflyten ut til kundene har vært for dårlig. 

«Spotify er konstant ute etter å innovere driften og utvikle våre tjenester for å levere best mulig tjenester til våre brukere. Det betyr å levere de perfekte låtanbefalingene til ethvert øyeblikk og hjelpe deg nyte, oppdage og dele mer musikk enn noensinne» forklarer Ek.