Anmeldelse: «Arrival»

Språk er medisin fra verdensrommet

Den lavmælte og subtile «Arrival» skildrer menneskehetens første møte med en fremmed sivilisasjon via lange samtaler om lingvistikk og språkfilosofi.

TERNINGKAST FEM: Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Moderne science fiction-film preges av et grunnleggende misforhold mellom ideer og budsjetter. For mens blockbusterne konkurrerer om å undervurdere publikums intelligens, sliter de filosofisk og intellektuelt ambisiøse prosjektene med å skrape sammen penger til et anstendig effektbudsjett. Resultatet er at filmene som både stimulerer hjernen og imponerer teknisk glimrer med sitt fravær, mens Hollywood pumper ut den ene hjernedøde effektorgien etter den andre.

Denne fundamentale bristen på fantasi og forestillingsevne representerer i seg selv en dystopi på linje med de postapokalyptiske marerittskildringene som i dag dominerer populærkulturen, men som Denis Villeneuve understreker med den sobre og lavmælte «Arrival» er det ingen automatikk i at det er slik samtidens framtidsvisjoner skal se ut.

Lingvistikk«Arrival» åpner med at tolv skyskraperhøye farkoster av ukjent opphav manifesterer seg rundt omkring på jorda. Som ekkoer av Stanley Kubricks svarte monolitt svever de enorme, lakrisbåtformede konstruksjonene stumt over bakken mens uroen langsomt bygger seg opp blant makthavere og sivilbefolkning verden over. I USA hyrer oberst Weber (Forest Whitaker) inn lingvisten Louise Banks (Amy Adams) og matematikeren Ian Donnelly (Jeremy Renner) for å finne en måte å kommunisere med de intergalaktiske gjestene på, og når Banks til slutt får sitt store gjennombrudd, handler det om noe langt mer revolusjonerende enn språk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer