Språket alene gjør hennes nye bok verdt å lese

Karin Fossum skriver om ondskapen.

MØRKT: I et intervju med Dagbladet i sommer, sa Karin Fossum at hun aldri har skrevet en så mørk og dyster fortelling som «Jeg kan se i mørket». Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet
MØRKT: I et intervju med Dagbladet i sommer, sa Karin Fossum at hun aldri har skrevet en så mørk og dyster fortelling som «Jeg kan se i mørket». Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Forlaget presenterer på sine hjemmesider «Jeg kan se i mørket» som en krim, men det er den strengt tatt ikke, i hvert fall ikke hvis man legger til grunn at det viktigste sjangerkravet til kriminalromanen er at en drapsgåte og etterforskningen av denne skal utgjøre selve omdreiningspunktet i historien.

Her finnes det riktignok både drap og etterforskning, men det er ikke først og fremst i den retningen forfatteren vender blikket. Det er riktigere å si at det er en roman som handler om en forbryter.

«Jeg kan se i mørket» er en studie i et forkvaklet menneskesinn, og slik sett føyer den seg inn i en litterær tradisjon som for Norges vedkommende strekker seg fra Knut Hamsuns «Sult» til Ingvar Ambjørnsens «Elling»-bøker.

I det onde hjørnet «Jeg kan se i mørket» er, som tittelen antyder, en jeg-roman der fortelleren er hovedpersonen selv, den svært ukonvensjonelle sykepleieren Riktor. Riktor jobber på Løkka sykehjem, på en avdeling for gamle som snart skal dø. Når han får sjansen klyper han pasientene i den tynne huden bak ørene, han lugger dem i håret og plager dem på de mest ondskapsfulle måter. De smertestillende medisinene skyller han ned i toalettet eller injiserer i madrassen. Dette holder Riktor på med, i trygg forvissning om at de gamle selv ikke er i stand til å si fra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer