Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Språkforsker avliver myte: - Det er ikke feil å si «god jul» etter julaften

«God jul» er like riktig som «gledelig jul», sier Finn-Erik Vinje.

FORSKEREN SIER «GOD JUL»: Finn-Erik Vinje synes man kan si «god jul» også etter julaften. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
FORSKEREN SIER «GOD JUL»: Finn-Erik Vinje synes man kan si «god jul» også etter julaften. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): På riktig pent bokmål skal man bytte fra «god jul» til «gledelig jul» så snart julekvelden er over. Det har blant andre språkguru Per Egil Hegge tidligere slått fast. 

Finn-Erik Vinje, professor emeritus i nordisk språkvitenskap ved Universitetet i Oslo, sier han synes dét er språksnobberi.

Vinje humrer når Dagbladet kontakter ham for en avklaring. Han mener man trygt kan si «god jul», også etter at kirkeklokkene har erklært jula for offisielt åpnet. 

- Rimelig rart - Jeg aner ikke hvorfor det er slik, men mange mener man skal si «god jul» før julekvelden, og «gledelig jul» etter. Det er i og for seg et språklig kunstverk, og en ganske imponerende skapning som jeg ikke riktig blir klok på, sier Vinje. 

Han hevder mange har kontaktet ham gjennom åra for å få en forklaring på denne språklige sedvanen som holdes i hevd. Men språkforskeren vet ikke når tradisjonen oppsto, eller hvorfor, og han har i det hele tatt ikke videre sans for den. 

- Dersom man synes «god jul» blir for ensformig, kan man jo bytte til «gledelig jul», for all del. Dersom man har sans for sånt. Men det er jo ikke slik at vi plutselig sier «gledelig påske», eller «gledelig helg» så snart fredagskvelden er overstått. Det høres jo rimelig rart ut.

- Sier du «gledelig jul»?

- Nei. Jeg sier som nordmenn har sagt i århundrer, nemlig «god jul». Også etter julaften sier jeg det. Det er like riktig som å si «gledelig jul». Det ene er ikke mer riktig enn det andre, så jeg syns man skal si «god jul» og smile pent etterpå. Da blir nok alle fornøyd, ler han. 

Like riktig Likevel anerkjenner Vinje at noen nordmenn fortsatt vil tvilholde på at det heter «gledelig jul» etter julekvelden. Det må de gjerne gjøre, sier han. 

- Dersom du føler en voldsom tilfredsstillelse av å skjelne mellom de to begrepene, så vær så god. Men det ene er ikke mer riktig enn det andre, det er helt lov å si «god jul» etter jul, og «gledelig jul» før, om du måtte ønske det. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling