Språklig banal gral-jakt

Språklig banal, spennende plott.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Den hellige gral har fascinert mennesker i to tusen år, og vært behandlet i filmer og bøker som fakta og som fiksjon.

Men både gralen, tradisjonelt oppfattet som begeret Jesus og disiplene drakk fra under den siste nattverd, og kristendommen som helhet, får sin alternative historie i Dan Browns bestselgende thriller.

Ludlum-tradisjonen

«Da Vinci-koden» er researchmessig bortimot et mesterverk, men den lider under språklige banaliteter.

Dan Brown føyer seg inn i tradisjonen etter Robert Ludlum og Clive Cussler i å skape intrikate thrillere hvor leseren føler seg innviet i konspirasjoner og hemmeligheter som egentlig er forbeholdt de få.

Fort og effektivt

Men skrivekunsten overlater Brown og hans forgjengere til andre.

Her gjelder det å fortelle fort og effektivt - den litterære arkitekturen er viktigere enn den språklige utsmykningen.

Det florerer med setninger av typen «Øynene hans utstrålte en glød og en klarhet som kom ryktene om hans urokkelige viljestyrke i forkjøpet» , og det er ikke oversetterens skyld.

Likevel er «Da Vinci-koden» spennende, ikke minst fordi Brown rykker og napper i grunnleggende religiøse sannheter.

Hva vet man egentlig om Jesu liv?

Hvor pålitelige er evangeliene? Hvorfor ble det kvinnelige gudsbegrepet borte? Og hva mente Leonardo da Vinci med Mona Lisas smil?

Opus Dei

Browns to akademiske hovedpersoner gir svar på mange spørsmål om kristendommens opprinnelse og utvikling i løpet av gral-jakten fra Louvre til Skottland - hele tida med fransk politi og en gal agent for den katolske organisasjonen Opus Dei i hælene.

Oppløpet byr på litt mange vrier og vendinger til at det blir helt overbevisende, men ferden dit er både forrykende og informativ.

Utfordrer

«Da Vinci-koden» har solgt omkring sju millioner eksemplarer på verdensbasis og sikkert irritert like mange med barnetroen i behold.

Man trenger ikke å være fundamentalist for å bli utfordret av teoriene Brown viderebringer, og som tankevekker er den uovertruffen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer