Språkpolitikk og høyere utdanning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

UTDANNING: Utvalget for språkpolitikk ved Universitetet i Oslo (UiO), under ledelse av professor Helge Hveem, leverte nylig sin innstilling i forbindelse med prinsipper og retningslinjer for språkbruk ved universitetet. Som kulturbærende institusjon har universitetet en spesiell forpliktelse med hensyn til det norske språket. Utvalget konkluderer med at norsk fortsatt skal være hovedspråk ved universitetet, og at universitetet har et ansvar for å ivareta og videreutvikle norsk som fagspråk.

VENSTRE SER svært positivt på at UiO har satt i gang arbeidet med en egen språkpolitikk. Som flere har påpekt er dette et resultat av den generelle språklige oppvåkningen i samfunnet, og en prisverdig oppfølging av Språkrådets strategidokument «Norsk i hundre!». Selv om innstillingen først og fremst er myntet på universitetets interne språkpolitikk er det klart at denne også er et viktig bidrag til det pågående arbeidet andre steder. Universitets- og høyskolerådet har nedsatt et eget utvalg som utvilsomt kan hente mye inspirasjon i dokumentet Oslo-utvalget har levert fra seg. Et viktig element i innstillingen dreier seg om prinsippet om parallellspråklighet. Prinsippet innebærer at studenter og tilsatte skal stimuleres til å oppnå høy kompetanse i et fremmedspråk samtidig som norsk er hovedspråket. Dette fordrer en konsekvent satsing på språkopplæring ved universitetene. En slik satsing koster, og her er det viktig at man utviser politisk vilje til å ta strategidokumentet språkutvalget har lagt frem på alvor. I klartekst betyr dette økte bevilgninger for å følge opp ambisjonene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer