Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Språkpris til Dagbladet

Hedres for god og radikal språkbruk.

GLAD FOR PRIS: Redaktør John Arne Markussen i front  og Dagbladets journalister er glad for prisen fra Landslaget for språklig samling (LSS). Foto: Christian Roth Christensen
GLAD FOR PRIS: Redaktør John Arne Markussen i front og Dagbladets journalister er glad for prisen fra Landslaget for språklig samling (LSS). Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

(Dagbladet): Dagbladet fikk i går en ny pris, og sjefredaktør John Arne Markussen konstaterer fornøyd at «Årets avis» får nok en hedersbemerkning.

- Dette var hyggelig. Min første - litt spontan-humoristiske reaksjon - er vel at vi kanskje får prisen en god del år for seint, sier Markussen.

Landslaget for språklig samling (LSS) deler ut Esther Refsdals minnepris for god offentlig språkbruk for 2012 til Dagbladet.

Radikalt bokmål Prisen ble etablert i 2009 og deles ut til personer eller institusjoner som i media og offentlig språkbruk markerer seg med ei folkelig språkform i samsvar med moderne norsk språkutvikling. Formen kan inneholde dialektale elementer, men skal i hovedsak være ei form for radikalt bokmål.

Det er styret i LSS som deler ut prisen:

Dagbladet får den for sin bruk av radikale bokmålsformer i det redaksjonelle stoffet, både på nett og papir, heter det i juryens begrunnelse.

- Jeg kjenner meg igjen når juryen mener at vi fortsatt bruker radikale bokmålsformer, sier Markussen, som viser til at språkrøkt har vært - og er - viktig for Dagbladet.

Dokke - ikke dukke Dagbladets språkkomité under ledelese av journalist Gudleiv Forr tilpasset husets språkform til mer vanlig bokmål.

- Dagbladspråkets folkelige preg skal holdes i hevd, slår Markussen fast og fortsetter:

- Vi har blant annet en liste med såkalte signalord som er tatt med i Dagbladets rettskrivningsnorm. Her framgår det blant annet at det hos oss ikke heter kun og dog, men bare og likevel. Og vi skriver ikke allikevel eller endog. Det heter videre dokke og ikke dukke, svart og ikke sort. Og vi har en utstrakt bruk av a-endinger.

LSS-styret og juryen består av:

Ingunn Indrebø Ims (ph.d.-stipendiat i nordisk språk ved ILN, Universitetet i Oslo), Arne Torp (professor i nordisk språkvitenskap ved ILN, Universitetet i Oslo), Eric Papazian (førsteamanuensis i nordisk språkvitenskap ved ILN, Universitetet i Oslo), Hans Christian Holm (sivilingeniør, programutvikler for yr.no), Thomas Hoel (seniorrådgiver i SSB), André Stryger (frilanser, lingvist) og Andreas Haraldsrud (masterstudent i nordisk språkvitenskap ved ILN, Universitetet i Oslo).