Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

-  Språkrådet styres av nynorsk-forkjempere

Derfor favoriseres nynorsk på bekostning av bokmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til Dagbladet sier Vinje at få av de involverte parter tør si fra om det han betegner som målfolkets overkjøring av bokmål, skriftformen til over 90 prosent av det norske folk.

Vinje mener dette skjer fordi språkfolk flest skyr konflikter av denne art. Samtidig kan det få svært negative konsekvenser for karrieren å ta opp dette spørsmålet, hevder han:

-  Selv trenger jeg jo ikke å ta karrierehensyn, jeg er jo så godt som pensjonist allerede.

Kastet til ulvene

Finn-Erik Vinje er en av landets fremste språkeksperter. Han er skeptisk til det han mener er målfolkets stille revolusjon: en tiltakende favorisering av nynorsk, bestemt ut fra hvem som får posisjoner og hvilke synspunkter som får gehør i språkpolitiske kretser:

-  Her dominerer målfolket. Dette har jeg tatt opp med Lomheim tidligere. Bare se hvem som bekler styrevervene i språkrådet. Her sitter tidligere mållagsledere og framtredende målfolk i de viktigste posisjonene. Sånn sett kan man si at ubeskrevne blad som Tora Aasland og Tor Fuglevik er kastet til ulvene.

Mållaget dominerer

Vinje mener at språkrådet under Sylfest Lomheims ledelse har vært langt mer opptatt av språkpolitikk enn såkalt språknormering, språkets daglige regulering.

SPRÅKSTRID: Professor Finn-Erik Vinje mener at Språkrådet under Sylfest Lomheims ledelse bevisst favoriserer nynorsk på bekostning av bokmål, skriftspråket til over 90 prosent av  befolkningen. foto: ELISABETH SPERRE ALNES
SPRÅKSTRID: Professor Finn-Erik Vinje mener at Språkrådet under Sylfest Lomheims ledelse bevisst favoriserer nynorsk på bekostning av bokmål, skriftspråket til over 90 prosent av befolkningen. foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer

-  En rekke spørsmål venter på å bli avklart uten at det skjer noe. Blant annet skriver jeg nå ei bok om skriveregler og tegnsetting, helt konkrete ting som språkrådet til nå ikke har kommet med klare svar på.

Vinje vedgår at Språkrådet støttes av stortingsvedtak og departementelle retningslinjer. Her står det klart at rådet skal legge spesiell vekt på å styrke nynorskens stilling. Vinje mener dette har ført til at nær ethvert framstøt fra mållaget vil finne støtte.

Finn-Erik Vinje mener norsk rettskrivning lider under Språkrådets nynorskdominans. Han kritiserer at rettskrivningen er uklar på en rekke punkter.

-  Dette er ille, sier han.

Direktør i Språkrådet, Sylfest Lomheim, mener Vinje skyter langt over mål:-  Det er ikke nynorsk eller bokmål dette handler om, men om norsk og norsk språks framtid. Det er bestemt at nynorsk og bokmål skal fortsette å være likestilte språk, og slik vil det være i overskuelig framtid.

Lomheim mener den 150 år gamle rivaliseringen mellom bokmål og nynorsk nå opphøre. Samtidig avviser språkdirektøren at det er overvekt av nynorskfolk i språkrådet og i dets styre.

-  I styret for Språkrådet er det tre representanter for nynorsk og tre for bokmål.

- Engelsk overtar

FÅR KRITIKK: Språkrådets direktør, Sylfest Lomheim. Foto: KURT JONNY OLSEN
FÅR KRITIKK: Språkrådets direktør, Sylfest Lomheim. Foto: KURT JONNY OLSEN Vis mer

På spørsmål om Finn-Erik Vinje ville hatt noen sjanse til å få jobb i språkrådet, svarer Lomheim nei - med denne begrunnelsen:

-  Vinje er negativ til den ene målformen. Det er ikke noe godt utgangspunkt.

Til Vinjes utsagn om at bare sju- åtte prosent av befolkningen bruker nynorsk som skriftmål, rister Lomheim på hodet. Norge har over 600 000 nynorskbrukere, sier han.

Direktør Lomheim mener jobb nummer én er å ta vare på norsk språk.

-  Engelsk er i ferd med å overta som skriftspråk i store bedrifter. På universitetene går mange av forelesningene på engelsk. Samtidig dynges vi ned av amerikansk og engelskspråklige programmer på TV. Norsk skrumper. Skal norsk språk overleve i 100- 200 år til, er det her hovedfokuset må ligge. sier Lomheim.