Tenåringer i Nord-Korea:

Spredte sørkoreanske filmer - henrettet

Tre tenåringer er henrettet, to av dem for å se og distribuere sørkoreanske filmer, i Nord-Korea.

FRYKTER PÅVIRKNING: Nordkoreanske myndigheter frykter den sørkoreanske og vestlige kulturen skal smitte over på befolkningen, spesielt de unge. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB
FRYKTER PÅVIRKNING: Nordkoreanske myndigheter frykter den sørkoreanske og vestlige kulturen skal smitte over på befolkningen, spesielt de unge. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB Vis mer
Publisert

Den tredje skal ha drept stemoren sin.

Det melder Radio Free Asia (RFA), som skriver at tenåringene var mellom 16 og 17 år.

«De som ser på eller distribuerer sørkoreanske filmer og dramaer, og de som forstyrrer sosial orden ved å drepe andre, blir ikke tilgitt og idømmes maksimumsstraff – døden».

Det skal en myndighetsperson ha sagt da henrettelsene ble utført, ifølge kilder som RFA har snakket med.

Smuglet inn minnebrikker

Henrettelense ble utført ved skyting i byen Hyesan i oktober, men blir omtalt først nå.

Tenåringene skal ha blitt tatt da de smuglet inn minnebrikker med filmene og forsøkte å selge dem videre, men myndighetene hadde plassert ut spioner blant befolkningen som avdekket forsøket.

Øvrig befolkning skal ha blitt beordret til å se på henrettelsene for å skremme mot å gjøre liknende, skriver RFA.

TÅREVÅT SEREMONI: Under en seremoni som markerte 69-års jubileet for våpenhvilen i Korea-krigen, gråt landets førstedame under nasjonalsangen. Seinere skal landets leder, Kim Jong-un, ha holdt en tale med en klar atombeskjed. Video: Reuters / Dagbladet TV Vis mer

Frykter kulturen smitter over

Nordkoreanske myndigheter frykter den sørkoreanske og vestlige kulturen skal smitte over på befolkningen, spesielt de unge.

Derfor slår de hardt ned på spredning av utenlandske filmer, TV-serier og musikk.

I fjor ble for eksempel en nordkoreaner dømt til døden for å ha smuglet inn den populære Netflix-serien «Squid Game». Samme år kom en rapport som avslørte at myndighetene har brukt koreansk popmusikk (K-pop) som begrunnelse for flere henrettelser de siste åra.

Mørketall

Det var i desember 2020 Nord-Korea innførte loven som tillater offentlige henrettelser av mennesker som har distribuert eller sett sørkoreansk media.

I landet er det imidlertid problematisk å få tilgang på informasjon, og det er derfor vanskelig å få full oversikt over bruken av dødsstraff, har Amnesty tidligere slått fast.

I rapporten den sørkoreanske, ikke-statlige menneskerettighetsorganisasjonen Transitional Justice Working Group utga i fjor, og som baserte seg på 683 intervjuer av nordkoreanske flyktninger, kom det dog fram at det kan dokumenteres minst 23 liknende henrettelser fra 2015 til desember 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer