Sprek 75-åring

Oslo kinematografer fyller 75 år og kinosjef Ingeborg Moræus Hanssen (bildet) planlegger stor bursdagsfest.

Ikke nok med at kinodirektør Ingeborg Moræus Hanssen planlegger bedriftens 75 års lag den 6.januar. Hun har også store planer om to nye kinobygg i Oslo - et på den gamle Vestbanetomta og et på Grünerløkka.

Først i kø står planene om byens største kinopalass på Vestbanen - under plakaten Bok, Film og Fred i samarbeid med blant annet Nobelinstituttet.

- Planene er langt frem i tid ennå, men vi har sendt inn tre forskjellige planer til Statsbygg. Et kinopalass på 10 kinosaler, et på 15 og en plan med hele 20 saler. I forbindelse med det blomstrende livet som har vokst opp på Grünerløkka ønsker vi også på sikt å starte kino der. Vi har såvidt begynt å se oss om etter aktuelle tomter, sier Ingeborg Moræus Hanssen.

Men først er det bursdagsfeiring som Moræus Hanssen har planer om å bruke mye tid og ressurser på. Det er ikke hverdag en kinobedrift kan fylle 75 år.

Med kjeltringer til fest

For det er en sprek 75 åring vi har med å gjøre og kinodirektøren ønsker seg en dynamisk feiring. - Med festen vil vi poengtere at vi strutter med energi og til festen inviterer vi selvsagt vårt trofaste kinopublikum, sier Moræus Hanssen.

Kinodirektøren håper også på celebre gjester til bursdagen. Hun har invitert alt fra kongefamilien til Woody Allen. For en kinofest er ikke komplett uten en bursdagsfilm. Det er Woody Allens nye film «Small Time Crooks» eller «Småkjeltringer» som får æren - i selveste Colosseum kino.

- «Småkjeltringer» er en god bursdagsfilm. Filmen er hysterisk morsom samtidig som den har en underfundig humor. Woody Allens film var et naturlig valg. Han er en av vår tids største samtidskunstnere. Vi har også invitert Woody Allen og de andre skuespillerne til festforestillingen, sier Ingeborg Moræus Hanssen.

På dagen den 6 januar blir det også mang andre sprø bursdagspåfunn. Kinoene tar selvsagt på seg finstasen og blir pyntet i forskjellige tema. Det gis også ut et Festskrift som heter «a jeg var på kino i Oslo». Her forteller femten kulturpersonligheter om sitt kjærlighetsforhold til kinoen i Oslo.

BURSDAGSFEST: Kinosjef Ingeborg Moræus Hanssen inviterer til filmfest når Oslo kinematografer fyller 75 år i januar.