Sprek provokatør

Vestlandsfandens vilje til politisk ukorrekthet er upåklagelig.

BOK: Nils Rune Langelands essaysamling «Kveldseta» ber egentlig bare om én ting: Å bli kasta på flammene. Boka kan umulig brenne dårlig, så mye ved Langeland selv bærer til bålet.

Slik peiler kjetteren Langeland seg inn mot det klassiske essayet, essayet som snur og vender på vedkubber som er indoktrinert til å ligge med den rette siden ned. Det er ikke alltid det skjer noe, men da har vi i alle fall prøvd det: « Frigjeringa av koloniane var etter alt å dømme eit av dei største feilgrepa i historia .» Peiskos?

Omskjæring

Andre ganger er provokasjonsøvelsene mer enn vellykket, som når Langeland skriver at en rekke afrikanske og asiatiske land i regi av FN har satt i gang undersøkelser av en norsk barbarisk skikk - «intellektuell omskjæring av kvinner», som blant annet foregår i samarbeid mellom bokklubbene og damebladene:

«Kort fortalt blir det intellektuelle lystsenteret brutalt skore bort. Og etterpå blir det snurpa stramt igjen, slik at det bare er igjen ei lita opning for at snusfornuft og moralisme kan kome ut. »

Sprek

Selv feministene må vel innrømme at det er morsomt skrevet? Nei? Fyr opp!

Historikeren og Dagblad-spaltisten Nils Rune Langeland tilhører Norges intellektuelle a-lag. Langeland turnerer elegant gjennom samtidas trender omtrent som «Nytt på nytt» behandler nyheter: Lekent, arrogant og utfordrende.

«Kveldseta» viser at han trolig er den åndelig mest spreke vi kan tilby i konkurranse med utlandet. På øvelsene språkakrobatiske sprell, historiske hopp og tankehurtighet er han vanskelig å slå. Så gjenstår det å se hvor utholdende han er.