Sprekk i Gullruten

Mulig TV 2 har passert statskanalen når det gjelder sport og nyheter, men på underholdningsfronten har de langt igjen. Når det gjelder prisutdelinger, kommer de til kort selv med sjumilsstøvler.

I går feiret den norske tv-bransjen seg selv i storslåtte omgivelser i Grieghallen. For det var ikke formatet det sto på fra vertskapet, selv om det som kjent sjelden er størrelsen det kommer an på. Scenografien minnet til forveksling om Grand Prix for 20 år siden, hvilket kan ha vært en medvirkende årsak til at årets danske vinnere var invitert for å framføre landeplagen «Wings Of Love» nok en gang.

Et tv-show med reklamepauser, ja vel. Men en utdeling avbrutt av reklame, nyheter, reklame og været er kanskje i det meste laget.

Helt Dorthe

Dorthe Skappel - som snart overgår Lise Fjeldstad hva teatralsk diksjon angår - får neppe prisen som beste programleder, men gjorde sitt for å kaste glans over showet. Ikke minst med denne berømmelige, og sant nok særs elegante, spesialsydde Gullrute-kjolen. Programlederens forsøk på å være selvironisk på bransjens vegne var det verre med. Tilløpene hadde en tendens til å drukne i lange og upoengterte kåserier. Men tanken var god - er det ikke det man sier?

Kjendisfaktoren, derimot, var det intet å si på. Foruten artistene, er programmet en enestående mulighet for TV2 til å boltre seg i NRK-stjerner. Kveldens desiderte høydepunkt sto Harald Eia og Bård Tufte Johansen for, sammen med Marit Christensen. De tre skulle dele ut prisen i kategorien for beste humorprogram, men det oppsto visse komplikasjoner da Christensen (i rullestol) «døde» underveis, hvorpå Bård og Harald oppdager visse omtalte smykker i veska hennes. Reiseparet Silje og Sigurd (begge i sort, lårkort kjole og dertil hørende fjær) markerte TVNorges fortjente oppreisning.

Demokratiske priser

Om årets «Gullruten» neppe vil bli husket for selve showet, var programmet en interessant markering av mangfoldet i det norske tv-universet. NRK ble snytt for seier'n i kategoriene beste humorprogram og beste underholdningsprogram, men ellers foregikk utdelingen relativt demokratisk og uten de store overraskelsene.

Per Ståle Lønning vant Folkets pris - innringt på hjemmebane, og NRK-veteran Hans Christian Alsvik ble belønnet med Hedersprisen.

Ikke akkurat Oscar - men for bransjen er showet gull verdt.

beate.nossum@dagbladet.no