Sprelske påfunn

Jo Nesbø følger opp fjorårets «Doktor Proktors prompepulver» med en tidsmaskin. Vi spår en ny eventyrlig suksess.

BOK: Jo Nesbø tar seg særdeles store historiske friheter i «Doktor Proktors tidsbadekar».

Her lar han den bitte lille rødhårete helten Bulle steppe inn som Napoleon og avlyse slaget ved Waterloo. Han lar den heltemodige Lise tegne Eiffeltårnet fordi en fortvilet Gustav Eiffel står fast. Og han lar en gammel kjærlighetssyk kjerring brenne på bålet i stedet for Jeanne d’Arc.

Det blir god barnebok av sånt.

Godnatthistorier

At suksessforfattere som blir foreldre omgjør godnatthistorier til barnebok, er blitt så vanlig at det nesten må være litt pinlig.

Doktor Proktor og hans små venner Bulle og Lise ble opprinnelig til for Nesbøs datter. I den første boka oppfant doktoren et effektivt prompepulver.


Tidsmaskin 

I oppfølgeren tar Nesbø i bruk et særdeles velkjent barnebokgrep - tidsmaskinen - her i form av et badekar. Der kan Bulle og Lise reise tilbake og forandre historien, slik at doktoren kan redde sin ungdoms elskede som har falt i hendene på den onde Claude Cliché.

TIDSBADEKARET: Boka er appetittvekkende illustrert av de intelligent enkle tegningene til Per Dybvig.
TIDSBADEKARET: Boka er appetittvekkende illustrert av de intelligent enkle tegningene til Per Dybvig. Vis mer

En tidsproblematikk som er særdeles eksistensielt komplisert om en grunner litt på det.

Denne boka oser av sprelske påfunn, masse humor og språklig lekenhet. Og har, som mange av samtidas barnebøker en dobbelthet som gjør boka like leseverdig for en voksen.

Tor dø Frans

Lise og Bulle sendes til Paris for å hjelpe Doktor Proktor. De spiser Påmm fritt, blir tiltalt Madamm e møssjø, og Bulle tar en svipptur til 1969 og Tor dø Frans der Eddy vinner ved hjelp av prompepulveret.

Mens baronens svigersønn, barometer Claude Clichés onde flodhesthjelpere blir jaget av flodhestjegeren Anna Sjåli.

Her får også barna mye «gratis» historisk input. Av og til blir vel flåset. Når for eksempel en nokså forfengelig Jeanne d’Arc reddes fra bålet, og ender som frisør i dagens Paris.

Den døde helt

Men fortellingen om tidsmaskinen har opptil flere etiske tommelfingerregler, slik gode barnebøker skal ha: Krig lønner seg ikke. Du skal ikke brenne folk på bålet. Det er aldri for seint å rette opp noe galt du har gjort.

Sprelske påfunn

Viktigst og kanskje mest skremmende av alt: «Skal man bli ordentlig helt, må man bli ordentlig død.»

GJØR DET IGJEN: Jo Nesbøs forrige barnebok, «Doktor Proktors prompepulver» ble svært godt mottatt. Dagbladets anmelder spår nå en ny eventyrlig suksess.