«Us»

Sprenger kinorekorder: - Lar seg ikke forklare

Hemmelighold og lukkede visninger ga kinorekord for «Get Out»-regissørens nye grøsser.

SKREKKREKORD: Jordan Peeles nye grøsser «Us» har satt flere kinorekorder. Video: Universal Pictures Vis mer Vis mer

Jordan Peele, tidligere mest kjent som halvparten av humorduoen Key & Peele, tok filmverden med storm da han regidebuterte med den satiriske skrekkfilmen «Get Out» i 2017.

Filmen blandet lettbeint humor og psykologisk skrekk med et skarpt skråblikk på rasisme i Obamas USA.

Den ble rost av kritikerne, dro inn over 255 millioner dollar internasjonalt (over 2 milliarder kroner), ble nominert til fire Oscar, og vant i kategorien «Beste manus».

Nå setter regissøren rekorder med sin nye skrekkfilm «Us».

Dobbeltgjengere

«Us» handler om Wilson-familien. Adelaide (Lupita Nyong'o) og Gabe Wilson (Winston Duke) tar med barna sine på ferie til California for å tilbringe tid med venneparet Kitty (Elisabeth Moss fra «The Haidmaid's Tale») og Josh Tyler (Tim Heidecker).

Wilson-paret planlegger å tilbringe ferien i Adelaides barndomshjem. Men den første kvelden dukker fire skremmende figurer opp i oppkjørselen deres. De bryter seg inn i huset, og familien innser snart at inntrengerne er deres egne dobbeltgjengere. Så begynner marerittet.

Ifølge Box Office Mojo dro «Us» inn svimlende 94 millioner dollar (805 millioner kroner) internasjonalt bare i løpet av åpningshelga. Det gjør dette til en av de mest mest innbringende premieren på en R-rated skrekkfilm (18-årsgrense) i historien.

Forbes skriver at filmen tar tredjeplassen, bare slått på målstreken av fjorårets «Halloween» og klovneskrekkfilmen «It» fra 2017.

Siden både «It» og «Halloween» er remakes (nyinnspillinger), betyr dette at «Us» hadde den beste åpningshelga for en original skrekkfilm noensinne. Den tar også rekorden for mest innbringende originale film med 18-årsgrense.

- Hovedideen bak manuset er at vi er vår egne verste fiender, sa Peele til Entertainment Weekly da den skremmende traileren ble sluppet i desember i fjor.

Til The Hollywood Reporter understreker han at denne filmen er mindre politisk enn «Get Out».

- Å lage en skrekkfilm med en svart familie i sentrum var viktig for meg. Men samtidig handler ikke filmen om rase.

Lukkede visninger

- Den monumentale framgangen til «Us» lar seg ikke forklares på tradisjonelt vis, skriver Expressens Maria Brander tirsdag.

Hun tror forklaringen ligger i en kombinasjon av forventninger etter «Get Out», strålende anmeldelser og kløktig markedsføring, med lukkede forhåndsvisninger og strengt hemmelighold rundt deler av handlingen.

Ifølge Variety ble flere kjendiser invitert til førvisning tidligere denne måneden, blant annet artister som John Legend og Janelle Monae. Til stede var også svarte journalister og influencere. Arrangementene ble promotert med hashtaggen #UsFirst.

Dagbladets anmelder trillet en femmer på terningen, og kalte filmen en «skrekkelig vrengebilde».

- Det er åpenbart at Peele vil bruke skrekksjangeren til noe mer enn å skremme vettet av folk. Som i «Get Out», har «Us» tykke lag med undertekst, både i form av politiske kommentarer og humor, i tillegg til blodig horror av det slaget som bringer deg ytterst på stolsetet, skriver hun.

Filmen har for øyeblikket 95 prosent positive anmelder på nettstedet Rotten Tomatoes.

«Us» hadde norgespremiere 22. mars.