Sprengte tolv platebutikker

Taliban-gruppe innfører musikkforbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Tolv musikk- og videobutikker har blitt sprengt i området Nord-Waziristan i Pakistan, melder AP.

Ifølge pressebyrået er sprengningene et ledd i militante islamisters forsøk på å kontrollere regionen, som grenser mot Afghanistan.

Forrige mandag utlyste den lokale taliban-gruppen et forbud mot å selge cd-er og kassetter, samt å spille musikk på offentlige transportmidler.

Salmer og prekener

Det eneste som skal være tillatt er såkalt jihad-vennlig musikk, salmer, prekener eller musikk som promoterer hellig krig.

Ifølge lokale musikkbutikkeiere i hovedstaden Miran Shah ble de i løpet av forrige oppsøkt av væpnede menn som truet dem til å stenge musikksalget.

- De kom til oss og sa: det er ikke lov til å selge musikk, kassetter eller cd-er. De krevde at vi måtte stenge butikkene våre, eller så ville de straffe oss, sier butikkeier Omar Jan til AP.

En anonym butikkeier forteller AP at han nå kommer til å følge kravene og bare selge jihad-musikk.

BOMBE: Folk samler seg utenfor platebutikkene Muskan CD-senter og Shabana CD-hus etter en bombe har blitt sprengt i Charssada, 28 kilometer fra Peshawar, Pakistan. Foto: Scanpix/AP
BOMBE: Folk samler seg utenfor platebutikkene Muskan CD-senter og Shabana CD-hus etter en bombe har blitt sprengt i Charssada, 28 kilometer fra Peshawar, Pakistan. Foto: Scanpix/AP Vis mer

- Folk er redde, sier han.

Stoppet busser

Sprengningene av musikkbutikkene er ikke det eneste tiltaket den lokale talibangruppen har iverksatt. I forrige uke satt bevæpnede menn opp veiblokkader, stoppet biler og busser og konfiskerte kassetter og cd-er i Miran Shah, melder AsiaMedia.

Kasettene og cd-ene ble knust på stedet.

Passasjerene ble også beordret til å fjerne musikkringetoner fra mobilene sine.

Fredsavtale

Nord-Waziristan har litt over 300.000 innbyggere og ble en del av Pakistan under frigjøringen fra britene i 1947.

I september 2006 inngikk de pakistanske myndighetene i Nord-Waziristan en avtale med med regionens taliban-vennlige stammeledere. Avtalen gjorde slutt på en to år lang væpnet konflikt, som hadde sin kime i de Pakistanske myndighetenes jakt på Al-Qaede-medlemmer i fjellområdet.

Sprengte tolv platebutikker

De lokale myndighetenes ansvar

Ifølge avtalen skulle pakistan minske det militære trykket på regionen, hvis stammelederne avsto fra terroristaktiviter.

Nå diskuteres det om avtalen har ført til at Taliban har fått et hardere grep om Nord-Waziristan.

Innenriksministeriet i Islamabad har uttalt at det er opp til de lokale myndighetene i provinsen å etterforske sprengningene.

- Vi håper og forventer at myndighetene vil ta grep og stoppe denne trusselen, sa Javed Iqbal Cheema.

Sprengte tolv platebutikker
<B>RYDDER:</B> En pakistansk butikkeier samler sammen tingene sine etter at butikken hans har vært utsatt for et bombeangrep.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer