<strong>Scientologi til skoler:</strong> Hans-Erik Dyvik Husby og Oslo Peace Program (OPP) brev til over 3000 skoler i Norge, sammen med dvd-ene «Veien til lykke» og «Sannheten om stoff». I brevet beskrives «Veien til lykke» som en moralkodeks, som «utelukkende er basert på sunn fornuft og som kan følges av enhver, uavhengig av rase, farge eller tro». Den er skrevet av L. Ron Hubbard, grunnlegger av scientologien. Foto: Nina Hansen
Scientologi til skoler: Hans-Erik Dyvik Husby og Oslo Peace Program (OPP) brev til over 3000 skoler i Norge, sammen med dvd-ene «Veien til lykke» og «Sannheten om stoff». I brevet beskrives «Veien til lykke» som en moralkodeks, som «utelukkende er basert på sunn fornuft og som kan følges av enhver, uavhengig av rase, farge eller tro». Den er skrevet av L. Ron Hubbard, grunnlegger av scientologien. Foto: Nina Hansen Vis mer

Sprer konspirasjonsteorier

Når fullstendig ufaglærte personer gir farlige råd til mennesker i svært vanskelige livssituasjoner, må vi reagere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere vokalist i Turboneger og nå dommer i TV2s Idol, Hans-Erik Dyvik Husby, bruker sin kjendisposisjon i en regissert krig mot psykiatrien. Denne kampen er bygget på ville konspirasjonsteorier og er styrt av den kontroversielle scientologikirken.

Husby sitt forsvar når konfrontert med dette er like håpløs som at en som jobber for å fremme mafiaens posisjon skulle begrunne det med at han bare er glad i italiensk mat.

Til denne kampen har Husby selv valgt å fronte organisasjonen Citizen Commission of Human Rights. CCHR drives av scientologikirken og jobber for å utrydde psykiatrien. Og er det noe Scientologikirken er ubestridt mester på, så er det å rekruttere, pleie og dyrke kjendiser som kan være deres nyttige hjelpere.

I «Project Celebrity» skriver grunnleggeren av scientologien blant annet om hvordan kjendiser skal rekrutteres og at de som får tak i en skal gis belønninger (Los Angeles Times, 1990).

Husby prøver å distansere seg fra kritikken ved å si at den delen av scientologien som han så sterkt promoterer er noe annet enn den «religiøse delen av scientologien». Et slikt skille er konstruert og det er mye dokumentasjon tilgjengelig nå som viser at ikke bare er CCHR startet av, finansiert av og nært knyttet til scientologikirken ideologisk, den er også en integrert del av organisasjonens innerste maskineri.

Geir Isene er den eneste nordmannen som har kommet helt til toppen av scientologien. Før han hoppet av og tok avstand fra selve organisasjonen var Isene involvert i dens indre virke og omgikk toppledelsen i USA. Han forklarer det slik: «CCHR er nødvendig for Scientologikirken av tre grunner: Den trenger CCHR for å legitimere og ha en sterk ekstern fiende, den fungerer ypperlig til å samle inn penger utenfor de interne kanalene i kirken, og den trekker personer fra andre antipsykiatri miljøer til Scientologikirken.» (2011)

Jeg skal la tvilen komme Husby til gode og anta at hans intensjoner er de beste og at han virkelig ikke forstår hva han har rotet seg opp i. Mens det er en menneskerett å få lov å gjøre feil valg i eget liv, er det ingen rettighet å få promotere bedrageri og kvakksalveri uten å bli motsagt eller stilt til ansvar - selv om man er aldri så mye kjendis og selv ikke skjønner det man selger.

L. Ron Hubbard, mannen som skapte scientologien på 1950-tallet, utviklet et sterkt hat til psykiatrien når den avviste hans angivelig revolusjonerende, men helt udokumenterte, «oppdagelser» om menneskesinnet. Den manglende anerkjennelsen fra profesjonelle miljøer, seinere økonomiske problemer kombinert med eget misbruk av rusmidler, gjorde at Hubbards virkelighetsoppfatning ble stadig mer eksentrisk - for å si det mildt.

Hans tekster er fylt med de mest fantastiske påstander, som at psykiatere har «myrdet millioner og at en tredjedel av alle som hadde tatt psykoanalyse endte opp med å ta sitt eget liv». Hubbard hadde selv ingen utdannelse innen området, men påsto likevel at han«visste mer om psykiatrien enn psykiaterne» og at han kunne «hjernevaske raskere enn russerne» (HCO Technical Bulletin 1956).

Han skrev også «Psykiateren og hans frontgrupper opererer som rett ut av terroristenes tekstbok [...]» («FreedomScientology», 1969). Nåværende president for CCHR International Jan Eastgate, som ble arrestert i Australia i mai 2011, skriver at psykiatrien «er skyld i krig, galskap og kriminalitet» (1995).

Scientologikirkens angrep på psykiatrien inneholder ingen elementer av konstruktiv kritikk eller ønske om reform. Scientologikirken er klare om sitt mål: psykiatrien skal «utslettes fra jordas overflate» (interne hemmelige skriv, eksempelvis «Project Psychiatry», 1966). En viktig ingrediens for å kunne bygge opp en kontrollert lukket organisasjon er å skape en sterk ekstern fiende. Hver gang noe går galt internt, kan man vende fokus utad mot noe enda verre.

Det er interessant å merke seg at det i dag er mange ganger flere tidligere scientologer enn det er nåværende scientologer - og flere står fram med sine historier enn noen gang før. Vi kjenner nå datteren til lederen for CCHR i USA, Kendra Wiseman, som forteller om hvordan mindreårige fra scientologikirken blir utnyttet til ulønnet arbeid opp til 20 timer i døgnet for CCHR, hvordan det i CCHR drives religiøs tvangsopplæring i scientologi, og hvordan de som protesterer blir internert eller ufrivillig frakoblet familien. Man kan lese hemmelige interne dokumenter der scientologikirken dirigerer og bruker CCHR i sine etterretningsoperasjoner og svertekampanjer mot kritikere.

Forferdelige tragedier som den om scientologen Elli Perkins er behørig dekket av pressen. Hun erstattet medisinen til sin schizofrene sønn med vitamintabletter fordi scientologien sa det, med det resultat at sønnen drepte henne med 77 knivstikk. Historiene er mange og svært tragiske. I de 15 åra jeg har holdt på med å kartlegge denne organisasjonen har jeg mottatt fortvilede henvendelser fra hele verden, inkludert pårørende og ofre i Norge som reagerer på Husbys opptreden.

Mange mener det kan være grunn til å se med skepsis på utviklingen innen bruk av psykotrope medikamenter. Det er likevel et kvantesprang fra å ha en sunn skeptisk og edruelig holdning til denne utfordringen til scientologikirkens og CCHRs ekstreme metoder og antipsykiatri propaganda. Deres aggressive budskap kan påvirke mennesker som genuint trenger medisinsk hjelp til å slutte å høre på sin lege eller å stoppe med kritiske medisiner.

Det er viktig å forstå at CCHR, nå med Husby som hovedtalsperson i Norge, jobber for en total utslettelse av psykiatrien. Som erstatning tilbyr de en irrasjonell og totalt udokumentert prosess funnet opp av en science fiction forfatter fra 1950-tallet. Bare det er nok til å rope varsku.

Vi er alle glade for at Husby nå er fri fra sitt rusmisbruk og at han har fått orden på livet sitt. Han må også gjerne gi fra seg æren for dette til hvem han vil og i vårt frie samfunn har han en selvsagt rett til å ytre dette. Vi trenger engasjerte mennesker som brenner for sine overbevisninger. Men med det hører det også at man må stå til ansvar for sine påstander og handlinger.

I kjølvannet av å være salig løpegutt og frontfigur for en så kontroversiell organisasjon, risikerer han et ubehagelig møte med virkeligheten den dagen det går opp for han hva han har rotet seg borti. Å lukke ører og øyne og nekte for den åpenbare koblingen vil ikke holde som unnskyldning.

Når fullstendig ufaglærte personer, som selv er i rehabiliteringen etter eget skakkjørt liv, reiser rundt og sprer skremselspropaganda og gir farlige råd til mennesker i svært vanskelige livssituasjoner, da må vi reagere. Hva Husby gjør med sitt liv, den gang han valgte rusmidler og i dag når han velger scientologien, får bli hans private anliggende og ansvar, men vi kan ikke stilltiende stå å se på at han drar andre med seg inn i noen av dem.

<strong>Hatet psykiatrien:</strong> Bøker av L. Ron Hubbard i vinduet på et scientologisenter i Paris. «L. Ron Hubbard, mannen som skapte scientologien på 1950-tallet, utviklet et sterkt hat til psykiatrien når den avviste hans angivelig revolusjonerende, men helt udokumenterte, "oppdagelser" om menneskesinnet», skriver Andreas Heldal-Lund. Foto: AFP/Scanpix
Hatet psykiatrien: Bøker av L. Ron Hubbard i vinduet på et scientologisenter i Paris. «L. Ron Hubbard, mannen som skapte scientologien på 1950-tallet, utviklet et sterkt hat til psykiatrien når den avviste hans angivelig revolusjonerende, men helt udokumenterte, "oppdagelser" om menneskesinnet», skriver Andreas Heldal-Lund. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer