Sprikende om Monroe

En fragmentert roman om Marilyn Monroes tid og liv, vakkert skrevet, men overdrevet trofast mot myten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den mye omtalte romanen om Marilyn Monroe oversatt til norsk. En bragd av oversetter Tone Formoe, nærmere 800 tette sider rikt amerikansk språk. Også omslaget i Egil Haraldsens utforming er bra. I svart-hvitt sender en litt skjelmsk Marilyn et blikk forbi leseren. Men hva forfatteren Joyce Carol Oates har utført med «Blond», er ikke så lett å si.

Suggererende

Romanen tar for seg Norma Jeane Bakers liv kronologisk fra 1926 til 1962, representert ved utvalgte deler som skal presentere helheten.

I korte kapitler lar den allvitende forfatteren oss møte barnet, ungdommen, kvinnen og «Marilyn». Enkelte ganger gjennom mennesker rundt henne, som moren, bestemoren, en elsker eller ektemann.

I andre tilfeller gjennom dokumentariske tilbakeblikk fra en skolekamerat eller kollega. Oftest gjennom et filmatisk blikk på situasjoner hvor Norma Jeane «opptrer».

Marilyn er en redd liten pike ved mors hånd, flittig ved samlebåndet, på alle fire foran den mektige produsenten. Et utflytende menneske, til slutt oppløst, ødelagt av sin egen myte.

Krevende form

Teksten er intens og suggererende i en krevende, fragmentarisk form. Den virvler av gårde, og gir voldsomme og følsomme innblikk i ett menneske sett gjennom mange menneskers øyne. Til tider heseblesende sanselig, men alltid godt skrevet og godt tenkt, aldri et kjedelig øyeblikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer