Springsteen avslørte sine tjuvtriks som låtskriver

Og etterpå spilte han tre timers eksplosiv, stjernespekket intimkonsert.

ENERGISK: Bruce Springsteen holdt det gående i nærmere tre timer under intimkonserten på SXSW i Texas i natt. Foto: AP Photo/Jack Plunkett/Scanpix
ENERGISK: Bruce Springsteen holdt det gående i nærmere tre timer under intimkonserten på SXSW i Texas i natt. Foto: AP Photo/Jack Plunkett/ScanpixVis mer

AUSTIN (Dagbladet): Det avslørte «The Boss» selv da han holdt foredrag på bransjefestivalen South By Southwest (SXSW) i Austin i Texas torsdag kveld norsk tid.

Et par tusen fans, journalister, musikere og andre bransjefolk fikk klemt seg inn i det svære konferanserommet. Litt senere på kvelden var det klart for det som skulle vise seg å være høydepunktet på SXSW for mange, en «intimkonsert» med en Springsteen som åpenbart ikke har glemt kunsten å rocke.

Til topps I går føk rockehelten inn på topp på Billboard 200-lista med sitt nye album «Wrecking Ball» som har solgt 195 000 eksemplarer den siste uka. Dermed danket han ut det nye stjerneskuddet Adele. Det betyr at Springsteen med ti topplasseringer i karrieren ligger likt med Elvis, bare slått av Beatles og Jay-Z.

INSPIRERT: Bruce Springsteen underholdt publikum i en time på SXSW i Austin, Texas. Foto:AP Photo/Jack Plunkett/Scanpix
INSPIRERT: Bruce Springsteen underholdt publikum i en time på SXSW i Austin, Texas. Foto:AP Photo/Jack Plunkett/Scanpix Vis mer

Springsteen (62) snakket til konferansesalen som en eldre, vis mann. Han underholdt med anekdoter mens han gikk gjennom de mange forskjellige inspirasjonskildene som var avgjørende for hans vei inn i musikken - deriblant Elvis Presley, Roy Orbison, Phil Spectors «lydvegg» og ikke minst The Beatles.

- Men for meg var det The Animals. Der har du hver eneste sang jeg noensinne har skrevet, jeg tuller ikke. Det traff meg så dypt. Det var første gang jeg hørte noe på radioen som speilet hele oppveksten min, fortalte Springsteen.

Den britiske gruppa, som var en del av «den britiske invasjonen» av musikkverdenen på 1960-tallet, ble aldri så populære som Beatles eller Rolling Stones.

- Det som var så spesielt med Animals, var at alle var så stygge. Det var ikke en pen fyr i hele bandet! Og det var bra for meg, for på den tiden synes jeg at jeg så avskyelig ut, sa Springsteen, før han tok opp gitaren og først spilte et riff fra Animals' «Please Don't Let Me Be Misunderstood» før han gikk rett over til sin egen «Badlands».

- Det er akkurat samme riffet! Hør etter, dere unge der ute, dette er hvordan suksessfulle tyverier gjennomføres!

Gjennom karrieren har Springsteen flere ganger gjort det klart at The Animals er en viktig inspirasjonskilde. På «Darkness»-turneen i 1978 covret han gjerne bandets «It's My Life», og allerede på slutten av 60-tallet covret Springsteens første band The Castiles flittig Animals-låter.

Eksplosiv intimkonsert Konserten med Springsteen og hans E Street Band i Moody Theatre, stedet hvor det klassiske tv-musikkshowet «Austin City Limits» spilles inn, varte i to timer og tre kvarter, uten et eneste dødpunkt.

Energien var på topp hos alle de 18 musikerne på scenen, og smilene satt løst både på og foran scenen.

- Dette er så jævla bra, som Springsteen selv sa det fra scenen et lite stykke uti konserten.

Mange gjester De som forventet en forsmak på hva vi blir servert på den kommende konsertturneen som starter i Atlanta natt til mandag norsk tid, og som kommer til Norge i juli, fikk mer enn bare det.

Ikke bare spilte Springsteen gamle og nye hits som «Badlands» og «Wrecking Ball», men han fikk også god hjelp underveis fra en rekke andre musikere.

Rage Against the Machines fantastiske gitarist Tom Morello utøvde gitarmagi sammen med Springsteen, og 73-årige reggaeartisten Jimmy Cliff hoppet rundt på scenen gjennom tre låter. Helt på tampen dukket også Joe Ely og Arcade Fire opp på scenen, til allsang på «This Land is Your Land».

Animals-overraskelse Den største overraskelsen var inntil litt tidligere på dagen også en overraskelse for Springsteen. Da han nevnte sitt store tenåringsidol The Animals under foredraget, gikk det selvfølgelig ikke upåaktet hen på Twitter.

Via Twitter ble han da også selv oppmerksom på at frontfiguren til det britiske bandet, Eric Burdon, ved en tilfeldighet var i Austin samme dag.

Deretter kom plutselig 60-tallslegenden, som Springsteen innrømmer at han har basert «alle» sine egne sanger på, ut på scenen til voldsom jubel og leverte en kraftfull versjon av «We've Gotta Get Out of This Place» sammen med en «The Boss» og bandet.

Stadig nye høyder Publikum var med fra starten av, men ble gang på gang brakt til nye høyder av Springsteen og hans imponerende E Street Band. Til enhver tid var det minst 16 musikere på scenen, noe som bidro til et massivt lydbilde.

I tillegg vet Springsteen hvordan han skal flørte med fansen og trakk alle triksene opp av lomma.

Det var ingen ting som i dag tilsa at Springsteen har rukket å bli 62 år. Han både stagedivet og hoppet på flygelet, og publikum hoppet med.

Når Springsteen nå til helgen legger ut på en flere måneder lang verdensturné, er dette åpenbare energioverskuddet noe som kan komme godt med. Men kjenner vi «The Boss» rett, leverer han like sprudlende konserter når han kommer til Oslo og Bergen i juli i år.