Anmeldelse: Staut - «Makalaus»

«Springsteen på valdresmål»

En festblankett fra dalens beste musikalske ambassadører.

MAKELØST: Staut er i storform på «Makalaus», sjøl om det tar et par låters «oppvarming» før album nummer seks swinger som det skal. Foto: Michaela Klouda
MAKELØST: Staut er i storform på «Makalaus», sjøl om det tar et par låters «oppvarming» før album nummer seks swinger som det skal. Foto: Michaela Klouda Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Staut har sans for tradisjoner, også når det kommer til albumutgivelser. Nesten på dagen to år etter albumet «Ja» kommer oppfølgeren «Makalaus» - oppkalt etter en fjelltopp på grensa mellom Nord- og Sør-Aurdal sør i Valdres. Panorama-utsikten derfra har de prøvd å omsette i musikk, og lykkes langt på vei med prosjektet.

Hellbillies og Nordstoga

For å plassere dem i Musikk-Norge er det fristende å låne en formulering fra anmeldelsen av 2013-albumet «Stugureint»: Hallingdal har Hellbillies, Gudbrandsdalen har Lomsk, Telemark har fostret Odd Nordstoga og Valdres har Staut.

I Trøndelag har dessuten Gåte våknet fra dvalen. De bråker atskillig mer, men felles for alle er at det ligger folkemusikk og/eller country i bunnen.

Halldis Moren Vesaas

«Makalaus» begynner fengende, men også tradisjonelt, oppskriftsmessig og trygt med «Dans ein dans» og «Ta me bort».

Det skal vise seg at dette bare er «oppvarming», for plutselig blir det mer spennende. Det er som om de bestemmer seg for å vise hva de egentlig er gode for.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.