Sprit mot alkoholisme og utdeling av heroin

Høyres krav til rusmiddelavhengige grenser til det rene vanvidd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NARKOTIKA: Oslos byrådsleder Erling Lae (H) er en av arkitektene bak Plataaksjonen (2004) og har kontinuerlig forsvart politiets fremgangsmåte mot rusmiljøet, dette til tross for protester fra brukerrepresentanter og folk som jobber gatenært. Politiet har begått mer enn 40 000 pågripelser for brudd på narkotikalovgivningen siden daværende justisminister (og medvirkende Plata-arkitekt) Odd Einar Dørum i 2003, lovte at politiet skulle slutte å løpe etter slitne narkomane. Høyres ønske om å kreve det samme av rusmiddelavhengige som av den øvrige befolkning, grenser til det rene vanvidd så lenge de forfekter en politikk som bringer rusmiddelavhengige ut i en slik desperasjon at det hindrer dem i å gripe fatt i sine problemer. Politiet krenker daglig rettssikkerheten, personvernet og integriteten til sykelig rusavhengige og Lae mener (Dagbladet 14. august) at min påstand om at han jobber for at rusavhengige skal jages, fengsles og bøtelegges er sludder.

DEN 4. JULI observerte jeg en arrestasjon i Skippergata. Politiet tvang med brutal makt en gammel traver i rusmiljøet med pådratt smittesykdom, ned i bakken og brakk opp neven hans for narkotikabeslag. Jeg så selv at det var noe lite og brunt den ene politibetjenten puttet i en liten plastpose og da jeg møtte den utholdende mannen samme sted få dager senere, fortalte han at arrestasjonen gjaldt «To små klumper med hasj, ikke et gram til sammen en gang - og de vet at jeg har en dødelig sykdom». Overgrepet mot den rusmiddelavhengige var særdeles grovt, men bare ett enkelt eksempel på politiaksjonens mange konsekvenser. Lae skriver at ansvar og orden må gjelde i gatene, men kriminaliseringen av brukerne har empirisk vist seg å virke mot sin hensikt, også på den fronten. De arresterte er tilbake etter få timer med abstinenser og en opplevelse av personlig forfølgelse.Det lokale næringsliv protesterte kraftig da miljøet ble jaget fra Plata og havnet utenfor deres lokaler. Byrådsleder Lae besvarte protesten med lovnader om mer politi og Oslo kommunes rusmiddeletat stengte sprøyteutdelingen på dagtid. Desperasjonen økte kraftig i rusmiljøet og området ble desto mer utrygt. Det var ikke dette næringslivet ønsket. Flere av dem taper stadig rundt 30 % av omsetningen på ansamlingene utenfor deres lokaler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer