Sprøyt fra Verhoeven

Den nederlandske filmregissøren Paul Verhoeven, som for lengst har gitt seg Hollywood i vold med «Basic Instinct» og knallfiaskoen «Showgirls», tar det endelige skrittet ut i det rene sprøyt med «Starship Troopers».

En sinnssvak historie som kunne vært regissert av Hitlers yndlingsregissør, Leni Riefenstahl. Det er så man gnir seg i øynene når kjempetablåer med tusenvis av statister passerer på lerretet, pent dandert i snorrette rekker med noen hundre i hver rekke.

Med offiserer i SS-inspirerte luer og lange frakker, og soldater - og hovedrolleinnehavere - som er som plukket ut av en propagandafilm fra Det tredje rike.

Dette kan jo være en slags sinnssyk spøk fra Verhoevens side. Men når man tenker på hvor mye penger som er lagt ned i dette sølet, forstår man at her er det Hollywoods dollarsedler som blafrer i skjønn harmoni med taktene fra fordums ideologier.

Hva det handler om? Det er noe med noen edderkoppliknende vesener i det ytre rom som angriper menneskeheten og noen unge mennesker med firkantete ansikter og store kjevepartier som slår grusomt tilbake. Klassisk Hollywood-paranoia, med andre ord.

Først er dette bare en ekstremt sær og kvalmende utgave av «En offiser og en gentleman» - helt uten Debrah Winger. Så blir det mye skrekk og mye blod og veldig mye surr. Det glir heldigvis fort over i parodien, uten at det hjelper stort. Det varer i over to timer. Vær herved advart