Sprudlende bygdekrim

Fartsfylt krimkomedie fra det lovløse Bygde-Norge.

BOK: Stort sett skriver Bjørn Ingvaldsen barne- og ungdomsbøker, men innimellom skeier han ut med kriminalromaner, hvorav «Ungkarsfestivalen» er den tredje.

Og jeg tror neppe du finner ei morsommere eller mer sprudlende bok å gå løs på denne høsten.

Gjeld og svarte penger

Det fiktive øysamfunnet Hogna ligger ute i havgapet i nærheten av Haugesund og Karmøy, og bokas navnløse hovedperson ser det som en ren straff å havne der. Men blir man forflyttet til en ussel liten bankfilial etter å ha forført banksjefens kone, så får man heller finne seg i det. Uansett blir oppholdet mer opplevelsesrikt enn noen kunne forestilt seg på forhånd.

Det skyldes først og fremst de initiativ- og idérike gründerne Magnus og Lasse, som utnytter enhver mulighet til å tjene svarte penger. De er fulle av gammel gjeld, begge to, så da er det greit å alliere seg med den nye bankbestyreren, særlig når man har noe på vedkommende. Og, som de to luringene sier så betryggende, «vi hjelper deg, og du hjelper oss».

Ny giv

Det store prosjektet de samarbeider om i boka, er en ungkarsfestival som skal sørge for ny giv i det vesle øysamfunnet. Og de har ikke akkurat tenkt å finansiere herligheten med midler fra Innovasjon Norge, de satser heller på ulovlige automater, salg av smuglersprit og annen tvilsom næringsvirksomhet. Men det roter seg til for dem hele tida, så det ene forsøket avløses av et som er enda verre.

Den boblende fantasien til Bjørn Ingvaldsen må ha vært farlig nær kokepunktet mens han skrev «Ungkarsfestivalen», så full av ville påfunn er boka. Handlingen humper av gårde i stort tempo, så det av og til er vanskelig å henge med i svingene. Kjedelig er det i hvert fall ikke på bygda, og det virker som om det er gode muligheter til å utfolde seg for folk med tiltakslyst.