Sprudler før stormen

Ifølge venninnene har Maria Haukaas Storeng spist grus og svettet blod i flere år. Nå håper Idol-finalisten at hun har startet klatringa mot en karriere som artist.

- Dersom jeg slår gjennom nå, kan ingen si at jeg har kommet billig til det. Jeg har virkelig jobbet, sier Maria.

Vi møter 24-åringen på Tullins Cafe i Oslo. Ennå er det et drøyt døgn til hun skal stå på scenen og synge Donna Summers monsterhit «Hot Stuff».

Maria sladrer med venninnene Ellen Dybvik og Belinda Braza, som begge er dansere og kolleger fra den nylig avsluttede oppsetningen «Fame».

Ennå har ikke nervøsiteten tatt Maria.

Liker Margaret

- Men bare vent til i morgen. Fredagene er en tragedie, betror hun.

- Ikke bare er jeg nervøs hele dagen. Men når jeg endelig har stått på scenen i lykkerus, så vet jeg at én av oss må ut. Det føles som et nært dødsfall hver gang en ny forsvinner. Vi er blitt så sammensveiset, sier den nordligste blant åtte gjenværende Idol-finalister.

Maria vet likevel av erfaring hvor forgjengelige slike vennskapsbånd er:

- Som artist opplever jeg mange tette, men kortvarige vennskap. Jeg vet jo innerst inne at det er vanskelig å pleie disse vennskapene. Plutselig er man, hver for seg, i nye produksjoner med nye folk. Men noen få tar man jo med seg videre.

- Og hvem kan det bli fra Idol?

- Jeg kommer nok til å treffe Margaret igjen. Vi er ulike, og det er forskjell i alder. Men jeg er 24 og barnslig, Margaret er 18 og reflektert. Så vi blir som to 21-åringer, ler Maria.

Blir gudmor

Fra «Fame» tok Maria med seg to venninner. De møttes for ett år siden, men Maria er rimelig sikker på at hun har stiftet vennskap for livet. Dene ene, Belinda, har hun dessuten sørget for å få til nabo.

- Vaktmesteren der jeg bor er nordlending. Så det ble litt sånn «oss nordlendinger imellom». Og vips, så hadde Belinda leilighet og kunne flytte inn dagen etter.

En annen ting som Maria er glad for, er at Belinda er gravid i sjuende måned og har spurt om hun vil være fadder.

- Ifølge ultralyden blir det en gutt med liten tiss og store føtter, sier Belinda til Maria.

- Det gjør ingenting, så lenge jeg får skjemme ham bort og være snill gudmor. En sånn gudmor som sier «helledussen» og koser med babyen når det passer, og som kan skynde seg å gi den tilbake når det lukter bæsj. Sånn gudmor vil jeg være, sier Maria.

Egne barn seinere

- Vil du ikke sjøl ha barn?

- Veldig gjerne. Men ikke nå. Nå skal jeg forfølge målet mitt. Som er å bli artist med sjølskrevne låter, som gir ut plate og som etablerer seg i musikkbransjen.

Da Maria vokste opp på Lakselvnes, ei mil fra Silsand på Senja, la hun tidlig planer:

- Allerede på barneskolen var jeg fast bestemt på å bli artist. Og som 13-åring visste jeg at jeg ikke skulle ha barn før jeg ble 30. Det høres fortsatt ut som en god plan, sier Maria.

Hun flyttet til Oslo som 16-åring. De åtte åra som er gått, har vært fylt med både moro og slit:

Fyllekomplimenter

- All urett rettferdiggjøres når man står på scenen og formidler det man kan. Men jeg har måttet ta litt dritt på veien, sier Maria.

- Det vanskelige med bransjen er at oppdragsgiverne helst vil spare penger, mens du sjøl strever for å overleve. At yrket i tillegg er sesongbasert, gjør det ekstra tøft. I perioder har jeg pendlet mellom Norge og Sverige for å få nok oppdrag. Endel komplimenter har jeg fått med på veien. Men det føles ikke alltid like flatterende når de formidles med fylleånde og utvaskede konsonanter, ler Maria.

Får tilbud

I det siste er livet blitt lettere, ikke minst som følge av Idol:

- Fortsatt har jeg et levebrød som på ingen måte er lukrativt. Men jeg er begynt å tilbud, i stedet for å måtte oppsøke dem. Jeg har gått mine runder på golvet. Nå har kanskje klatringen startet.

- Hva håper du å ha oppnådd innen du fyller 30?

- Foråpentligvis kom jeg så langt i Idol at jeg fikk kontrakt og da har gitt ut plater. Kanskje har jeg også funnet et musikalsk særpreg som folk kjenner igjen.

,Mens Maria er på toalettet, benytter venninnene anledningen: - Du må få med at Maria er seg sjøl lik. Den du ser på scenen hver fredag, er 100 prosent Maria. Hun fortjener idol-statusen. Vi kjenner ingen som har jobbet så intenst som henne.

VENNINNER: Maria Haukaas Storeng sammen med venninnene Ellen Dybvik (t.v.) og Belinda Braza. Sistnevnte er gravid i sjuende måned og bærer et barn som Maria skal bli fadder til.
SPRUDLER: Maria er booklmakernes favoritt også foran kveldens runde av Idol.