Spytt ut

Nordmenn setter til livs 1610 tonn tyggegummi i året. Og så spytter de den ut.

FOR FØRSTE og antageligvis eneste gang i dette livet er jeg enig med Øystein Hedstrøm. For en tid tilbake gikk nemlig tannlegen og politikeren fra Østfold ut i avisa og sa at han var grundig lei av å tråkke i andres tyggegummiklyser på vei til jobb.

- Folk må jo kunne vise litt ansvar for miljøet rundt seg! Det er vanlig sunt folkevett! mente han.

GODT SAGT. Nå skal jeg ærlig innrømme at jeg ikke er så opptatt av disse hvite flekkene på asfalten, men det som virkelig forpester trivselen er all slafsingen, smattingen, blåsingen og smellingen som tyggegummien fører med seg.

Folk snakker gjerne om hvor ille røyken er for arbeidsmiljøet. Men tyggegummi på jobben er da mye verre! Hvem klarer å konsentrere seg om noe som helst når sidemannen stadig sitter og smeller med tyggisen? Og jeg vurderer faktisk å droppe den miljøvennlige kollektivtrafikken til fordel for privatbilismen - fordi det er umulig å ta trikk eller buss uten å ende opp med en slafsende munn rett ved siden av øret mitt. Et tyggegummityggende menneske ser pubertal, uinteressert og likeglad ut. Det er nærmest umulig å ta vedkommende seriøst. Dersom det er dårlig ånde dere er så redde for, finnes det jo bedre remedier, som munnvann, pastiller, spray og ikke minst tannbørste!

DA JEG VOKSTE OPP var det Bugg, Toy og Hubba Bubba som regjerte i gatene. Det var forsåvidt greit, fordi disse variantene inneholdt så mye sukker at vi selvfølgelig ikke kunne gå med slikt i munnen hele dagen. Men så kom tyggegummiprodusentene på den geniale ideen å lage sukkerfrie produkter. De allierte seg med norske tannleger, og begynte å innpode i det norske folk at tyggegummi er det beste du kan gi tennene dine. Hver dag, året rundt, vises tv-reklamer med små røde kuler som spretter bort fra tennene dine med et lite pling. Og det eneste du kan gjøre for å hindre disse små, røde kulene i å bore seg inn i emaljen, er altså å slafse deg gjennom dagen.

NORDMENN SETTER TIL LIVS 1610 tonn tyggegummi i året. Forskjellen på tyggegummi og annet godteri er at tyggisen spyttes rett ut igjen. Tenk om vi ikke-tyggegummibrukere skulle spyttet ut våre matrester og halvspiste pølser på gata? Folk må jo snart forstå at dette er uhygienisk og grisete.

Tilbake til Hedstrøm. Han har ingen konkrete handlingsplaner for å stoppe slafsingen.

- Jeg tror ikke vi skal legge oss på noen forbudslinje når det gjelder å bruke tyggis akkurat, svarer han.

Hvorfor ikke? Det er jo så mye annet som er forbudt her i landet.

PS: Jeg har aldri hatt ett eneste hull i tennene mine.

TYGGISTRYNE: Artikkelforfatteren er lei av tyggegummityggende mennesker på jobben, på trikken og butikken.