KOMMENTARER

Spyttet på juryen

Fagdommerne i Jensen-saken har satt et trist punktum for juryordningen i norsk rett.

Spyttet på juryen
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Fagdommernes spektakulære avgjørelse ble altså å sette juryens kjennelse til side i ankerettssaken mot Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. De ti lagrettemedlemmene har samvittighetsfullt fulgt saken gjennom fem måneder. Juryen har sittet i rådslagning hver dag siden onsdag etter lunsj, gjennom helga og møttes antakelig til selve avstemningen mandag morgen. Historiens siste jury hadde da brukt tre ganger så mange dager som noen annen lagrette i moderne norsk historie, diskutert seg gjennom det omfattende bevismaterialet i saken og svart ja på to av spørsmålene de var forelagt – men nei på det siste.

Juryen fant altså Eirik Jensen skyldig i grov korrupsjon, men ikke i medvirkning til innførsel av narkotika. Han fikk en stor klem av sin samboer Ragna Lise Vikre etter kjennelsen, frikjent på punktet som kunne gi lovens strengeste straff. Grov korrupsjon har en maksimal strafferamme på ti år, og i tingretten var påtalemyndighetens påstand på dette punktet åtte års fengsel for Jensen.

Han pustet lettet ut – i en time. Så kunngjorde rettens administrator Kristel Heyerdahl at dommerne satte juryens kjennelse til side, og dermed beordrer en full ny rettsbehandling i lagmannsretten med forsterket meddomsrett. Juryens arbeid er med andre ord fullstendig bortkastet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.