(Dagbladet): Høstutstillingen har i nesten 130 år vært både elsket og hatet, og er den utstillingen som tradisjonelt skaper mest furore i norsk offentlighet.
Edvard Munch er blant kunstnerne som har sjokkert publikum under Høstutstillingen. Da han stilte ut maleriet «Syk Pike» der i 1886, ble det slaktet i pressen, og publikum stod tettpakket rundt bildet, noen skal ha spyttet på det, noen lo og hånte bildet, i følge Fineart.no. Men bildet ble siden kjøpt opp av Nasjonalgalleriet, der det fortsatt henger.
Siden har den årlige utstillingen, som ble initiert av blant andre Erik Werenskiold, Fritz Thaulow, Christian Krohg i 1882, skapt gisp blant publikum, og fete overskrifter i avisene.
Folk lar seg sjokkere av enkeltverk, eller så blir det overskrifter av at utstillingen er for kjedelig.
Dagbladets kunstanmelder, Arve Rød, tror utstillingen får så mye oppmerksomhet fordi mange ser den, men mener imidlertid ikke at utstillingen lenger evner å sjokkere.
- Før var Høstutstillingen det viktigste som skjedde innen norsk kunst, og var det norske svaret på Paris Salongen. Det å komme med var karrièrebestemmende for norsk kunstnere. Men slik er det ikke lenger, og nå sjokkerer den sjelden. For noen gir den kanskje et lite septembersjokk, men i oktober er det meste glemt, sier han.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger