DEBATT

SS-mannen og den jødiske gutten

Josef Blösche var mannen med maskinpistolen bak den lille gutten i Warszawa-ghettoen. Hva drev han til massemord?

Josef Blösche  (med maskinspistolen til høyre i bildet) var en enkel gutt fra landsbyen Friedland i Sudetenland. Under andre verdenskrig ble han en brutal morder som spredte frykt i jødiske ghettoer.
Josef Blösche (med maskinspistolen til høyre i bildet) var en enkel gutt fra landsbyen Friedland i Sudetenland. Under andre verdenskrig ble han en brutal morder som spredte frykt i jødiske ghettoer. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes visuelle uttrykk som i sammentrengt form — uavviselig og uhyggelig — formidler en hel katastrofe. En hel tidsånd. Som skjærer seg inn i vår hukommelse. Bildet av gutten i Warszawa-gettoen er et slikt bilde.

Ved 70-årsdagen for frigjøringen av Auschwitz må spørsmålet stilles om igjen om igjen: Hvorfor denne umenneskelighet midt i Europa? Vet vi noe om de enkeltmennesker som sto bak nedslaktingen — deres bakgrunn, tanker og personlighet?

Vi kjenner alle dette bildet. Den lille gutten — han er vel omtrent ti år gammel — rekker hendene i været i redsel. Ansiktet utstråler fortvilelse. Han er sammen med sin familie. Bak han står en uttrykksløs SS-mann med sin hjelm og sin maskinpistol, halvt rettet skyteklar mot ofrene: Josef Blösche.Om noe bilde er ikonisk og fanger inn nazismens ufattelige drapsmaskineri, så er det dette.

Bildet er hentet fra en s.k. «opprenskningsaksjon» i Warszawa-gettoen. Det dreier seg om den andre bølgen i serien av likvideringer av hele dette jødiske området, iverksatt 21. januar 1943 av SS-general Jürgen Stroop. Aksjonen var ment som en hyllest til SS-sjefen Heinrich Himmler. Han hadde satt utrydding av «partisaner» høyt på sin egen dagsorden. Selve bildet stammer fra mai 1943.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer