Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

SSB

SSB lider under et dysfunksjonelt styringssystem

Her må det luftes og ryddes.

I HØRING: Tidligere SSB-direktør Christine Meyer. Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I HØRING: Tidligere SSB-direktør Christine Meyer. Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdagens høring om SSB i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité var en urovekkende forestilling. Den avslørte at Statistisk sentralbyrå lider under et dysfunksjonelt styringssystem, som gjør det sårbart for utidig politisk påvirkning. Dermed mangler byrået også motstandskraft til å forsvare sin uavhengighet. Det er avgjørende for å lage troverdig statistikk og forskning, og å utvikle organisasjonen, i fred for lunefulle politiske vinder – enten det er fra LO, NHO eller en finansminister på villspor.

Åpningen på høringen viste godt den vanskelige situasjonen SSB har havnet i. Sjeføkonomene i LO og NHO, Roger Bjørnstad og Øystein Dørum, fikk starte seansen med å hevde at Christine Meyer ikke forsto byråets samfunnsoppdrag. De mente omleggingen ville ødelegge byråets mulighet til å fungere som den samfunnsinstitusjonen den er i dag. En hard påstand, som de til alt overmål gjorde lite forsøk på å konkretisere. Den er også oppsiktsvekkende med tanke på at dette var en retning på omorganiseringen som Finansdepartementet selv hadde ønsket. LOs Roger Bjørnstad måtte i høringen medgi at den retningen på omorganiseringen av forskningsavdelingen som Meyer hadde satt i gang i SSB, fra før preger deler av Finansdepartementet. Departementet jobber med å utvikle tilsvarende økonomiske modeller som Bjørnstad er kritisk til.

Vil NHO og LO utvide kritikken av Meyer til å gjelde Finansdepartementet? Hvis ikke kan det se ut til at de bruker idiotforklaringen av Meyer som et påskudd til å forsøke å parkere en legitim, skarp faglig debatt som har eksistert, blant annet i SSB, i årevis.

Øystein Dørum forsøkte også å framstille den nye vektleggingen av internasjonal publisering som en hemsko for samfunnsoppdraget. Som bortkastet tid. Det er opplagt at vi trenger begge deler: En forskning som tar til seg kritikk fra de fremste på feltet, som er oppdatert forskningsfronten, vil som et resultat fylle samfunnsoppdraget på en bedre måte.

Det ironiske er at Finansdepartementet endte med å stanse en omorganisering de i utgangspunktet var pådriver for, og støttet helt til det siste. Prosessen glapp ikke bare for Meyer, men for departementet som måtte gi tapt for press fra flere hold når det gjaldt økonomiske modeller, og fra Frp som kjempet for innvandringsstatistikk. Det siste veltet til slutt lasset.

Her må det luftes og ryddes. Det må tas strukturelle grep som sikrer SSB større uavhengighet. Et av grepene bør være å gjøre styret i SSB til et styre i gavnet, ikke bare i navnet. Dagens modell er en hybrid. Styret fungerer som et slags faglig råd som direktør i SSB rapporterer til, men i langt mindre grad enn til Finansdepartementet. Sjefen i SSB har altså doble rapporteringslinjer. De praktiske problemene dette kan skape ble tydelige under høringen, der det kom fram at styret har fungert mer som en distansert og passiv spiller i maktkampen om forskningsavdelingen enn som buffer mellom departementet og direktøren i SSB.

Uansett hva slags faglig retning man ønsker for forskningsavdelingen i SSB, vil det være ønskelig med et styre som ansetter direktøren, som er sentral i styringsdialogen med myndighetene og er den reelle rapporteringskanal for byrået. Avstanden mellom politisk ledelse og styringen av Statistisk sentralbyrå må økes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!