DEBATT

Debatt: Statistikkloven

SSB skal fortsatt være uavhengig

Dagbladet kommenterer på lederplass forslaget til ny statistikklov som regjeringen la fram nylig. Det kan virke som om avisen ikke har lest forslagene.

STATISTIKKLOVEN: Finansminister Siv Jensen (Frp) etter de åpne høringene i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget om håndteringen av omorganiseringen i SSB i fjor høst. I dette innlegget føler hun behov for å oppklare om forlslagene til ny statistikklov. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
STATISTIKKLOVEN: Finansminister Siv Jensen (Frp) etter de åpne høringene i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget om håndteringen av omorganiseringen i SSB i fjor høst. I dette innlegget føler hun behov for å oppklare om forlslagene til ny statistikklov. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

SSB er, og skal fortsatt være, den sentrale statistikkmyndigheten i Norge. SSB skal, som i dag, være uavhengig i statistikkfaglige spørsmål. Det gjelder imidlertid ikke hvilke statistikker SSB skal frambringe - det skal besluttes av Kongen i statsråd.

Også i EU, som Dagbladet viser til, har beslutningen om hva som skal være offisiell statistikk en demokratisk forankring. Mener Dagbladet dette er en dårlig løsning som truer uavhengigheten til europeiske statistikkbyråer?

SSB skal derimot være uavhengig i hvordan statistikken frambringes. Direktøren skal verken be om eller motta instruks fra noen i beslutninger om statistiske metoder, standarder og tidsplaner for offentliggjøring av offisiell statistikk fra SSB. Dette klargjøres i ny lov.

I tillegg til å være den sentrale statistikkmyndigheten, foreslår vi at SSB også framover skal drive med forskning og analyse rettet mot Stortinget, regjeringen og partene i arbeidslivet. SSB skal bl.a. utarbeide analyser og prognoser for norsk økonomi og publisere for allmennheten. For å oppklare: Dette er den andre delen av SSBs todelte samfunnsoppdrag, og ikke en del av SSBs oppgave som statistikkmyndighet.

Regjeringen legger stor vekt på at SSB skal være uavhengig også i utførelsen av forskning og analyse. Men heller ikke her er uavhengigheten knyttet til hvilke oppgaver som skal inngå i samfunnsoppdraget. Noen hovedoppgaver vil bli definert i et mandat for virksomheten, slik både statistikklovutvalget og mange høringsinstanser tok til orde for. Disse vil dreie seg rundt de hovedoppgavene som tradisjonelt har ligget til SSB, og som SSB gjør i dag. Jeg mener det er ryddig at hovedoppgavene i denne delen av samfunnsoppdraget beskrives i et mandat for SSB.

Det Dagbladet virker å reagere mest på, er at Finansdepartementet kan be om bistand fra SSB til å løse et bestemt problem som departementet kan stå overfor, og at en slik problemstilling vil kunne innebære å bruke en bestemt metode eller modell. Hvis dette blir aktuelt, understreker vi at det må være åpenhet om både oppgaven og premissene for oppgaven, og SSB bør redegjøre for hva metoden har å si for resultatene. Dette er ikke noe nytt. Om dette punktet gjør at hele lovforslaget truer SSBs troverdighet, slik det kan virke som om Dagbladet mener, ja, da får vi være enige om å være uenige.

Regjeringens lovforslag bidrar til at SSB skal fortsette å være den viktige samfunnsinstitusjonen den er, både som landets sentrale statistikkmyndighet og innen forskning og analyse. Alle skal være trygge på at SSB på begge områder har den nødvendige uavhengighet i utførelsen av sine oppgaver.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer