SSB spår Erna-seier

Statistisk sentralbyrå regner med borgerlig valgseier til høsten, skriver Stein Aabø.

HENDER PÅ RATTET: Statistisk sentralbyrå regner med at Siv Jensen (f.v.), Erna Solberg og Knut Arild Hareide vil føre en annen økonomisk politikk enn dagens regjering og legger dette til grunn i sin rapport om konjunkturtendensene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HENDER PÅ RATTET: Statistisk sentralbyrå regner med at Siv Jensen (f.v.), Erna Solberg og Knut Arild Hareide vil føre en annen økonomisk politikk enn dagens regjering og legger dette til grunn i sin rapport om konjunkturtendensene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Kommentar

Så stabile som meningsmålingene har vært det siste året, ville det kanskje vært uansvarlig av statens eget byrå ikke å legge det til grunn i sine økonomiske analyser. Alle meningsmålinger har i uminnelige tider vist solid borgerlig flertall. Mange av dem har vist blåblått flertall. Blir valgresultatet i tråd med dette, innebærer det endringer i den økonomiske politikken. Det er alle enige om.
Minerva-skribent Jan Erik Snoen mener det blir skuffende små endringer i politikken, mens Aps parlamentariske leder Martin Kolberg mener dette bare er et forsøk på å tåkelegge konsekvensene av et regjeringsskifte som han mener blir dramatiske.
Nå har Statistisk sentralbyrå forsøkt å beregne virkningene på mellomlang sikt. Byrået regner med en viss økning i oljepengebruken, men ikke mer enn at den er klart innenfor handlingsregelen som har et slags tak, i normale tider, på 4 prosent av formuen. I fjor og i år brukes langt mindre enn det for å saldere budsjettene. Så selv om Frp, som ikke aksepterer handlingsregelen, skulle få ei hånd på rattet, legger SSB til grunn at det blir en ansvarlig pengebruk. Altså: Erna-dominans.
Byrået legger også til grunn at det blir en gradvis generell lettelse i personbeskatningen - i løpet av fire år om lag 15 milliarder kroner. Byrået regner også med at det vil skje en vridning fra offentlig tjenesteproduksjon til mer kjøp av tjenester fra private tjenestetilbydere. Det er helt i tråd med Høyres og Fremskrittspartiets ønsker om økt konkurranseutsetting, større innslag av private helseklinikker og friskoler. Fortsatt vil det være det offentlige som kjøper tjenester, men altså i større grad fra private enn nå.
Dette tyder på at pengebruken vil øke under de borgerlige. Men SSB har tatt feil før. Neste rapport om konjunkturtendensene kommer først i desember. Da vet vi mer. 

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.