LEDER

Statistisk sentralbyrå:

SSB trenger mer uavhengighet og fornyelse

Etter oppvasken om Siv Jensens håndtering, er det to dimensjoner ved saken som bør stå igjen som det avgjørende.

LEX MEYER: Christine Meyer, tidligere SSB-direktør. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LEX MEYER: Christine Meyer, tidligere SSB-direktør. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Det går mot høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om den mye omtalte SSB-striden. Høringen kommer i så fall i hovedsak til å dreie seg om finansminister Siv Jensens håndtering i forbindelse med tidligere SSB-direktør Christine Meyers avgang. Ble det gitt advarsler som ikke ble hensyntatt, eller snudde Siv Jensen i dét innvandringsdimensjonen ved saken ble totalt dominerende? Dette er det viktig at Stortinget og offentligheten gjør sitt ytterste for å komme til bunns i.

I kjølvannet er det likevel viktig å minne om at det er to overgripende dimensjoner ved denne saken som bør stå igjen som det avgjørende: spørsmålet om SSBs uavhengighet, og behovet for modernisering av byrået.

Begge disse dimensjonene kan knyttes direkte til konflikten mellom Meyer og Jensen, men på litt ulikt vis.

Den viktigste motivasjonen for å ettergå Siv Jensens argumenter for at hun mistet tilliten til Christine Meyer, handler om det første - SSBs uavhengighet.

Statistisk sentralbyrå er et faglig uavhengig organ, underlagt Finansdepartementet. Byråets analyser og statistikk brukes som utgangspunkt for viktig politikkutforming, og deres arbeid tjener nærmest som en fasit i den offentlige debatten. Denne unike posisjonen er umulig uten at byrået har en tydelig, uavhengig status. Politisk misbruk og manipulasjon av en så sentral premissleverandør i det norske samfunnet er totalt uakseptabelt. Vi bør være på vakt mot enhver utglidning.

Statistikkloven fastslår allerede at SSB skal være en faglig uavhengig organisasjon, men dette bør styrkes når statistikklovutvalget skal utforme sine anbefalinger. Utvalget er ironisk nok blitt brukt som et ledd i argumentet for å fjerne Meyer, nå bør det sørge for å stramme inn loven. Det bør vurdere styrets sammensetning, mandat og daglig leders rapporteringslinjer. Ny statistikklov bør slå klart fast at daglig leder må rapportere til styret og være faglig uavhengig av politisk ledelse.

Moderniseringen av SSB var det imidlertid Siv Jensen som initierte, og noe hennes politiske motstandere i kontroll- og konstitusjonskomiteen har vært kritiske til. At deler av moderniseringen nå bremser opp, mener vi er sterkt beklagelig. Endringene i forskningsavdelingen er stilt i bero av den nye lederen, men fornyelse er fortsatt påkrevet. Å bruke publisering i internasjonale tidsskrifter med fagfellevurdering som utvalgskriterium for å få plass i forskningsavdelingen i SSB, er kanskje ikke perfekt. Men det finnes ingen annen metode som i tilsvarende grad sikrer at forskningen er oppdatert, og tar opp i seg utviklingen på forskningsfronten. Det er heller ikke slik at krav om internasjonal publisering utelukker arbeid med makroøkonomiske modeller til bruk i Norge. Internasjonal fagfellevurdering sikrer at forskningen holder høyest mulig nivå. Uten å være sikker på kvaliteten, vet vi ikke om forskningen og analysene er mer til skade enn gavn.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer