St. Bob på Nidarosdomen

Nidarosdomen kan skryte på seg å være beskyttet av engelen Bob Dylan.

Nå innrømmer billedkunstner Kristofer Leirdal at han brukte ansiktet til Bob Dylan da han sent på sekstitallet utformet skulpturen av engelen St. Mikael. Statuen har skuet over Trondheim der den har stått på toppen av nordre vestfronttårn siden 1969

- Jo, det er sant at jeg i sin tid skjelte til Bob Dylan og hans ansiktstrekk da jeg laget St. Mikael, innrømmer han til Adresseavisa.

Lenge verserte det et rykte om likheten mellom engelen og den kjente visesangeren, men Leirdal har aldri kommentert disse ryktene. Først nå, 32 år etter at statuen ble satt opp, forteller den 85-år gamle kunstneren sannheten om erkeengelen St. Mikael.

Sympatiserte med Dylan

Leirdal forteller videre at han så Dylan som en representant for den amerikanske motstanden mot Vietnam-krigen. Han er også betatt av tekstene til Dylan, og trekker spesielt fram klassikeren «Blowin' in the wind».

- Han fremsto jo med stor dikteriske kvaliteter, og jeg syntes det passet bra med en stor poet på toppen av tårnet, sier han.

Selv vil kunstneren ha minst mulig oppstyr rundt avsløringen. Han er nemlig bekymret for hvordan kirkens folk kommer til å reagere.

- Hva kommer Bob Dylan selv til å si om han får høre om det?, spør han.

For 24. juni kommer modellen og visesangeren Bod Dylan til trønderhovedstaden, og får selv en mulighet til å studere seg selv - slik han så ut for over 30 år siden. Dylan holder tre konserter i Norge i løpet av det korte oppholdet.

per.steinar.moen@dagbladet.no

BLOWIN'IN THE WIND: Bob Dylan var modell for denne statuen av erkeengelen St. Mikael - som troner øverst på toppen av et tårn på Nidarosdomen.