Söta Bror ser deg på nettet

Riksgränsen er blitt et farlig sted.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Hensynet til personvernet og ivaretakelsen av elementære borgerrettigheter på et fritt og åpent internett er ikke noe vi kan ta som en selvfølge. Det fikk vi på ny demonstrert da den svenske Riksdagen forrige uke vedtok den omstridte signalspaningsloven, også kjent som FRA-loven.

Loven gir Försvarets Radioanstalt (FRA) rett til å overvåke all kabelbåren informasjon som passerer Sveriges grenser. Det gjelder blant annet epost, SMS, webtrafikk, chat, mobiltelefoni og vanlige telefonsamtaler.

Det omstridte lovforslaget ble vedtatt med 143 mot 138 stemmer, til tross for en bred politisk debatt, et voldsomt engasjement i bloggosfæren og en egen kampanje mot loven.

NÅ SPØR svenske politiske kommentatorer seg hvordan en slik lov kunne bli vedtatt. Og norske Peder Sunde, en av lederne av piratnettstedet The Pirate Bay, mener at Sverige bør bannlyses fra internett.

Før man avfeier Sunde som rabulist, bør man bruke et lite minutt på å tenke gjennom konsekvensene av Riksdagens vedtak for vanlige nettbrukere - både i Sverige og i resten av verden. Visste du for eksempel at den nye loven innebærer at du som norsk nettbruker risikerer å bli et mål for svenske overvåkere?

DATATILSYNET advarer mot at loven kan ramme norske bedrifter som har sine servere plassert i Sverige. Men dette angår i prinsippet alle nordmenn. Og ikke bare hvis du besøker The Pirate Bay, har skumle politiske diskusjoner på chat eller SMS med en svenske, er kunde av en mobiloperatør eller et firma som har sine tjenermaskiner i Sverige, eller på annen måte har elektronisk kommunikasjon med menneske eller maskin hos broderfolket.

Det kan, i det minste i teorien, være nok at du bruker internett, og at trafikken tilfeldigvis tar veien via Sverige.

Slik internett er strukturert rent teknisk, forholder ikke trafikken seg til landegrensene. Pakkene med informasjon finner raskeste vei mellom to punkter. Det kan for eksempel kan bety at kommunikasjon mellom to nordmenn i Norge, eller en hvilken som helst annen kommunikasjon mellom to eller flere brukere på internett hvor som helst i verden, kan tenkes å passere via et knutepunkt i Sverige. Da risikerer man - fortsatt i teorien - å bli avlyttet og analysert av Söta Brors nettpoliti, hvis man skulle komme i skade for å bruke et av ordene som filtrene til Försvarets Radioanstalts filtre er programmert til å fange opp.

<strong><b>OVERVÅKER ALT SOM GÅR I KABEL:</strong></b> En ny svensk lov gir myndighetene adgang til overvåking av all elektronisk kommunikasjon over landets grenser. Det berører også norske nettbrukere, skriver Dagbladet.nos kommentator. Foto: <a href="http://flickr.com/photos/declanjewell/">DecleanTM</A>. Publisert under en Creative Commons <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">navngivelse 2.0</a>-lisens.
OVERVÅKER ALT SOM GÅR I KABEL: En ny svensk lov gir myndighetene adgang til overvåking av all elektronisk kommunikasjon over landets grenser. Det berører også norske nettbrukere, skriver Dagbladet.nos kommentator. Foto: DecleanTM. Publisert under en Creative Commons navngivelse 2.0-lisens. Vis mer

AV SAMME GRUNN kan kommunikasjon mellom svenske statsborgere i Sverige tenkes å ta veien via et knutepunkt i Norge eller et annet land. FRA hevder at kommunikasjon som egentlig er innenriks ikke skal fanges opp av filtrene, med det er uklart hvordan dette skal unngås.

FRA sier heller ikke noe om at trafikk fra utlandet som går via Sverige er beskyttet mot overvåking på samme måte. Tvert i mot understerkes det at FRA «arbeider med utenlandske forhold» for å finne «informasjon om ytre trusler mot Sverige».

Debatten om FRA-loven har sin parallell i den norske debatten om det såkalte datalagringsdirektivet, som Norge som EØS-medlem kan bli pålagt å innføre. Jeg har blant annet skrevet om hvordan datalagringsdirektivet behandler alle borgere som potensielle kriminelle, og om hvordan direktivet truer kildevernet og den frie journalistikken.

DET ER FORTSATT LOV Å HÅPE  at våre stortingspolitikere har sterke nok demokratiske reflekser til at vi snor oss unna innføringen av direktivet. Men det hjelper lite hvis andre land innfører liknende ordninger. Innføringen av den svenske signalspaningsloven viser at nasjonale politiske beslutninger lett kan få uoversiktlige internasjonale konsekvenser i det globaliserte nettverkssamfunnet.

Derfor er nettbrukernes egen mobilisering så viktig - selv om den ikke kunne stoppe FRA-loven i denne omgang. Engasjementet mot loven viser likevel at vi er i ferd med å få det Lars Ilshammar i Dagens Nyheter kaller en digital opinion.

Ettersom nettet veves stadig tettere inn i våre liv, blir politiske anslag mot elementære digitale borgerrettigheter noe som engasjerer stadig flere - på tvers av gamle politiske skillelinjer.

Söta Bror ser deg på nettet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer