(Dagbladet.no): Hensynet til personvernet og ivaretakelsen av elementære borgerrettigheter på et fritt og åpent internett er ikke noe vi kan ta som en selvfølge. Det fikk vi på ny demonstrert da den svenske Riksdagen forrige uke vedtok den omstridte signalspaningsloven, også kjent som FRA-loven.
Loven gir Försvarets Radioanstalt (FRA) rett til å overvåke all kabelbåren informasjon som passerer Sveriges grenser. Det gjelder blant annet epost, SMS, webtrafikk, chat, mobiltelefoni og vanlige telefonsamtaler.
Det omstridte lovforslaget ble vedtatt med 143 mot 138 stemmer, til tross for en bred politisk debatt, et voldsomt engasjement i bloggosfæren og en egen kampanje mot loven.
NÅ SPØR svenske politiske kommentatorer seg hvordan en slik lov kunne bli vedtatt. Og norske Peder Sunde, en av lederne av piratnettstedet The Pirate Bay, mener at Sverige bør bannlyses fra internett.
Før man avfeier Sunde som rabulist, bør man bruke et lite minutt på å tenke gjennom konsekvensene av Riksdagens vedtak for vanlige nettbrukere - både i Sverige og i resten av verden. Visste du for eksempel at den nye loven innebærer at du som norsk nettbruker risikerer å bli et mål for svenske overvåkere?
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger