SEIER TIL BAKU: Aserbajdsjans Ell og Nikki sikret Eurovision-sirkuset til hovedstaden Baku etter at de vant med låta «Running Scared». 
Foto: Håkon Eikesdal
SEIER TIL BAKU: Aserbajdsjans Ell og Nikki sikret Eurovision-sirkuset til hovedstaden Baku etter at de vant med låta «Running Scared». Foto: Håkon EikesdalVis mer

Söta brors deilige revansj

Aserbajdsjan vant Eurovision, men Sverige er kveldens store vinner.

DÜSSELDORF (Dagbladet): Eurovision-finalen endte opp som Sveriges store kveld, og Eric Saade jublet over at svenskene igjen er med og kjemper blant de beste musikknasjonene i Europa.

Det gjør også tre millioner svensker, som så på i kveld.

- Det er herlig å være med og kjempe i toppen igjen, sier Anders Nunstedt, Eurovision-kommentator i avisa Expressen, til Dagbladet.

Nå er flere års mørk slagerhistorie over for musikklandet Sverige.

Takket bestefar Likevel ble det forhåndsfavoritten Aserbajdsjan, og duoen El/Nikki, som trakk det lengste strået med låta «Running Scared». Dermed blir det etter all sannsynlighet hovedstaden Baku som er vertsbyen for Eurovision-finalen neste år.

Nigar Jamal (31), kjent som Nikki, og Eldar Gasimov (22), kastet seg om halsen på hverandre og tårene trillet da det ble kjent at oljenasjonen Aserbajdsjan skal arrangere Eurovision for første gang i 2012.

STERK PRESTASJON: Eric Saade leverte en god framføring av «Popular», som endte opp på tredjeplass. Det betyr endelig at Sverige er ute av den svake trenden i Eurovision. Foto: Håkon Eikesdal
STERK PRESTASJON: Eric Saade leverte en god framføring av «Popular», som endte opp på tredjeplass. Det betyr endelig at Sverige er ute av den svake trenden i Eurovision. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Oh, my gosh, vi er så lykkelige. Tusen takk til bestefar, som ser på meg nå, sa Ell umiddelbart etter at duoen hadde sunget «Running Scared» for andre gang.

«Svensk» seier Samtidig må nesten seieren deres regnes som en halvseier for Sverige.

Både låtskriver, koreograf og de fire koristene er nemlig svenske. Dette er tredje året på rad at Aserbajdsjan bruker svensk låtskriver. I år er det Stefan Örn, Sandra Bjurman og Iain Farquharsson som har levert balladen «Running Scared».

- Dette føles litt som en halvseier for Sverige, sier Nunstedt.

Örn og Bjurman leverte også Aserbajdsjans bidrag til finalen i Oslo i fjor. Artisten Safura endte da på femteplass med låta «Drip Drop».

Brutt forbannelsen I fjor reiste svenske Anna Bergendahl hjem fra Fornebu i skam, etter at låta «This Is My Life» ikke kom seg videre fra semifinalen. Dagen etter trykket avisa Aftonbladet ei gravstøtte på forsida, og krevde at Melodifestivalen ble lagt ned.

I 2009 endte svenskene på 21. plass, og i 2008 og 2009 på en skuffende 18. plass. Ikke siden Carolas fjerdeplass i 2006 har Sverige hevdet seg i toppen sånn som i år.

SUVERENT COMEBACK: Italia har ikke vært med i Eurovision siden 1997. Raphael Gualazzi leverte et suverent comeback og sikret italienerne en andreplass. 

Foto: Håkon Eikesdal
SUVERENT COMEBACK: Italia har ikke vært med i Eurovision siden 1997. Raphael Gualazzi leverte et suverent comeback og sikret italienerne en andreplass. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Om vi hadde havnet på 17. plass igjen ville det blitt kaos. Da hadde vi igjen ropt om at vi måtte trekke oss ut av Eurovision. Nå føles det som om heder og ære vi har tapt tidligere er tilbake, sier Nunstedt fornøyd.