Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

söta by

HVIS SVERIGE ER

storebroren til Norge, er Stockholm fetteren til Oslo. En fetter som er ti år eldre og full av sjøltillit, han smiler til deg på en irriterende måte, og han har dyre sneakers, og han har det siste innen klær, og sveisen er et arkitektonisk mesterverk, og han har erfaring med damer, tjänare, grabbar! , han har hele Skandinavia i sin hule hånd.

Han heter Stockholm.

Du får lyst til å slå ham ned, men velger likevel å dilte etter.

NOK OM DET.

La oss si at du ankommer Stockholm fredag kveld. Du har kjørt en gammel bil med Euroboys-låten «Stockholm» på stereoanlegget, eller så kommer du luftveien med en billig billett fra SAS eller Nordic Air Link.

Uansett velger du å svi av noen kroner på Lydmar Hotel på Stureplan, tidligere regnet som Nordens kuleste hotell, nå til dags passelig kult og passelig dyrt. Fordelene med Lydmar er disse:

1) Lobbyen er et utested. Samtidig som du sjekker inn på rommet, blir du deltaker på en temmelig oppegående fest. Ikke bry deg om at mennene ser ut som tegneseriefigurer og kvinnene ser ut som fotomodeller. Dette blir moro.

2) I heisen kan du velge heismusikken sjøl. Trykk på knappene og nyt.

3) Rommene har alle ulikt interiør og minner lite om gjennomsnittlige, norske hotellrom. DVD-spiller er ikke unikt, men gir en følelse av å være litt rikere enn det du egentlig er.

4) Geografisk sett er Lydmar rosinen som bader litt til venstre for smørøyet. Du har kort avstand til shopping, restauranter og utesteder, men kan likevel oppleve den totale stillhet i parken Humlegården, som ligger rett ved siden av hotellet.

5) Du føler deg, kort oppsummert, som en VIP.

STOCKHOLMS UTESTEDER

er mer dekadente enn George Michael. I hvert fall de som ligger på Stureplan, og som vi har valgt å fokusere på i denne guiden. Det er velour, gjesteliste og bekjentskaper som gjelder. Her fins til og med kjendisdørvakter (han idioten utenfor Spy Bar). Nuvel. For å få et åleglatt Stockholmsbesøk, er det viktig å gjøre hjemmeleksa si. For la oss si at du vil inn på Kharma som ligger fem meter opp i gata fra Lydmar - et av Sveriges beste utesteder. Har du gjort leksa di, vet du at det er Petra Moderhack som styrer gjestelista på Kharma, og derfor har du i god tid sendt en mail til petra@kharma.se og ganske nøkternt solgt deg inn slik at du og +1 står på gjestelista.

TORSDAG, FREDAG

og lørdag er Kharma den beste av Stockholms mange klubber tilrettelagt for brats - det vil si rike eller wannabe-rike unge mennesker med blazer, champagne i armkroken og geléboks i håret. Mange synes det er fryktelig med alle de sleipe stockholmerne som er så åpenlyst forfengelige. FREDAG mener man skal følge skikken der man er. Folk skal på død og liv gjøre som urbefolkningen overalt ellers i verden. I Finnmark skal man drikke hjemmebrent og hoppe i høyet, i Afrika skal man drikke palmebrennevin og danse, på Cuba skal man drikke rom og henge hverdagslig i gatene. Javel, da får man også gjøre det som er typisk for Stockholm: på med blazer, skjerf og pensko. Dette er sosialantropologi, mann.

DET SOM ER LITT

underlig med Stockholm anno 2004, er at de hotteste klubbene er de samme som faren din tror er hottest: Cafe Opera (gjesteliste: +46 86 76 58 00, spør etter Sara); Sturecompagniet, hvor de nylig rev ut alt interiøret og bygde stedet opp på nytt (gjesteliste: +46 86 11 78 00, spør etter Christos eller Kristoffer) og enorme Berns (johan.tangen@berns.se) som muligens er FREDAGs favoritt med heftige lysekroner, VIP-avdelingen «LE» i kjelleren og i det hele tatt monumentale greier med fin og litt mer variert crowd og oppdatert dansemusikk i r&b-retningen.

For noe mer avslappa stemning og dresskode kan det være fint å starte kvelden på Grodan, som også ligger bare en sidegate fra Stureplan. Faktisk ligger alle nattklubbene i gangavstand fra Stureplan, med unntak av de litt mer alternative klubbene som ligger over brua til Södermalm (Mondo, Kvarnen, Metropolis og Nightlife anbefales der borte). Grodan har Cristal-champagne til 3650 svenske kroner flasken, men hyggelige folk og en nokså kul klubb i kjelleren. Hvis du skulle trenge mer pustehjelp og litt mer feeling a la Parkteateret i Oslo, kan du gå inn på den nokså fine restauranten Sturehof, forsere lokalet og gå opp trappen. Vips så er du på The O\'bar, som er et litt mer nedslitt rockested med kule priser i baren.

STEDET SOM FIKK

Maria Bonnevies eksmann Mikael Persbrandt til å forstå at han trengte hjelp for sitt alkoholproblem, er legendariske Spy Bar (gjesteliste: +46 85 45 03 704, spør etter Therese). Det skjønner vi godt, stedet er så trist at det er like så greit å trøste seg med alkoholen. Men nå går det rykter om at stedet skal pusses opp, så da er det kanskje håp. Klientellet er som hentet ut av en pay-tv-pornofilm, men det er likevel ekstra kult å gå forbi køa. Et sted hvor det er vanskelig å gå forbi køa, er Köket (gjesteliste: +46 86 11 65 79, spør etter Nichlas), Stockholms heiteste klubb etter klokka 03.00, noe som betyr at du bør være der ganske kort tid etter midnatt for å ha noe som helst håp om å komme inn. Her serveres bytryner og pene damer. Elektronika oppe og r&b i kjelleren.

MEN LA OSS IKKE GLEMME

shoppingen. Forestill deg at er blitt lørdag. Favorittdagen. Etter en rolig start stikker du hodet ut av svingdøra på Lydmar og rekker akkurat å se en rik gjest som blir hentet med limo. Rett ved siden av står tre Porscher parkert, og en svensk mann med bakoversveis kjører en gul Ferrari opp og ned Sturegatan. På Stureplan bryr de seg ikke om mangelen på oljepenger. Her har de gamle penger, mange gamle penger, og gjerne adelige titler i tillegg.

Shoppingmulighetene i Stockholm er oppsiktsvekkende mye bedre enn i vår egen hovedstad. Vi kan anbefale ei runde som begynner med Grev Turegatan, Biblioteksgatan og Birger Jarlsgatan. Her får du med deg litt øvre-middelklasse-shopping, med J. Lindeberg-brandstore i Grev Turegatan 9 som en dyr juvel og Peak Performance General Store i Biblioteksgatan 18 som skisenterfolkets favoritt. I disse gatene finner du rikelig med med shopping for damene, også: for eksempel byens beste sminkebutikk COW og klesbutikken Paul & Friends. Når du er lei av stive priser og stive kvinner bak disken, tar du bussen over til Södermalm. Ta like gjerne buss til Medborgarplatsen - et herlig utgangspunkt for den mer tilbakelente shoppingen på denne sida av byen. Kjøp secondhandklær på Stockholms Stadsmission i Skånegatan 9. Stikk innom stort sett alle sjappene i Södermannagatan - hold pusten nå: South of Folkungagatan Café er gode greier, på Florida har de barnslige t-skjorter til unge kvinner, hos Grandpa står 22 år gamle menn med syttitallsbarter og selger USA-klær og sykler og truser, mer secondhand finner du hos Påkläderiet, hos Coctail deLuxe selger de den merkelige, men akk så tradisjonelle miksen av dyre stoler, Honda-t-skjorter, klokker og amerikanske brødristere.

TRULY VINYL

i Åsøgatan 136 har både vinyl og unike t-skjorter, og vis-a-vis ligger den fantastiske sykkelsjappa Dr. Spoke med ett tonn kompetanse på mountainbikes og triksesykler. Sneaker & Klær Store dukker opp i Åsøgatan 124, med superhyggelig betjening, sjeldne skomodeller, rare kunder og full pakke. Før du forlater Söder, må du selvsagt innom Designtorget i Götagatan 31 - et paradis for gode gavekjøp og for de mest interiørkåte. Glem heller ikke Pocket Shop, som finnes overalt, for eksempel i Götagatan, for superbillige svenske og engelske bøker, og masse poplitteratur.

Tilbake i selve sentrum må du unne deg en tur innom Adidas og Salomon i Sveavägen 21-23. Her får du følelsen av å være i en butikk på Manhattan.

OG DA

var det egentlig på høy tid å oppsummere: Stockholm er faktisk det nærmeste du kommer

SoHo uten å fly i sju timer.

KRAMGODA KILLAR: Det er blitt seint på utestedet Berns på Stureplan i Stockholm. Her likte vi oss godt, med lysekroner, r&b, VIP-avdeling og alt som er gøy.
KJØPEKRAFT: Stockholm byr på shoppingmuligheter, f.eks. Sneaker & Klær Store i Åsøgatan.
DEKADENT: På Stureplan er det lov å være mer forfengelig og bruke mer penger enn i Bogstadveien i Oslo.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media