Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Islam og terrorisme

Stå opp for den du er, ikke forvent at alle tilpasser seg til deg

Det er bare om å gjøre å være et godt menneske og ikke definere deg som noe spesifikt for å prøve å passe inn.

TIDLIGERE MUSLIM: 

Å føle seg dårlig over terrorisme og skamme seg, gir ikke mer sympati til deg fordi du er muslim, skriver tidligere muslim Maya Hassan i dette innlegget. Foto: Privat
TIDLIGERE MUSLIM: Å føle seg dårlig over terrorisme og skamme seg, gir ikke mer sympati til deg fordi du er muslim, skriver tidligere muslim Maya Hassan i dette innlegget. Foto: Privat Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjære Fawsi. Først og fremst, så respekterer jeg både innlegget ditt til Dagbladet og deg som muslim. Men jeg vil gjerne påpeke enkelte ting og komme med egne innspill.

Jeg er ei 17 år gammel jente som bor i Oslo. Jeg er tidligere muslim og oppvokst i en muslimsk familie.

Personlig er jeg ateist, og jeg tror på naturvitenskap. Det er ikke på grunn av terroren og islam i seg selv, men jeg vokste opp med muligheten til å lære om alle religioner, alle livssyn og alle muligheter for å leve et liv. Jeg er evig takknemlig for det norske samfunnet, jeg er også en god samfunnsborger, jeg er politisk aktiv og bidrar i samfunnet uansett hva. Men det gjør meg ikke til en nordmann, eller norsk. Det gjør meg til en person som gir tilbake til et samfunn som har gitt meg ei bedre framtid og muligheter.

Å føle seg dårlig over terrorisme og skamme seg, gir ikke mer sympati til deg fordi du er muslim. Terrorisme i seg selv skal man skamme seg over, uansett hva man gjør med livet sitt. Terrorisme som skjer på grunn av din religion, om det er tolket feil eller annerledes, er fortsatt terrorisme som skjer under islam uansett hvor mye du vrir og vender på det.

Det ser ut som om du selv setter deg selv i båsen «god muslim». Det er ikke en «god muslim» eller «god kristen», det er bare om å gjøre å være et godt menneske og ikke definere deg som noe spesifikt for å prøve å passe inn. Vær lykkelig og takknemlig for de mulighetene du har foran deg, og ikke bruk dine egenskaper om å være en god samfunnsborger som en måte å føle deg utelukket på.

Som en mann kan man ikke se på deg at du er muslim. Blir du diskriminert av at noen ser på deg, er det rasisme – og det er en annen sak. Men hvis du selv velger å introdusere deg selv om en muslim, må du tåle å bli reagert på, på samme måte som noen velger å introdusere seg selv som homofil. Det er mindretallets væremåte, og folk vil alltid reagere. Det betyr ikke nødvendigvis at man reagerer negativt, og hvis man reagerer negativt sier det mer om det mennesket enn om deg selv.

Kjære Fawzi, jeg vet at å være ung og muslim er en vanskelig sak, så ikke misforstå meg. Men stå opp for den du er, ikke forvent at alle tilpasser seg til deg. Du er i mindretall, du skal bli respektert, men som alle andre i et samfunn havner du i situasjoner der den respekten blir knust. Men jeg har troen på at du mer enn alle andre klarer å håndtere det.

Fortsett med å bidra i samfunnet!

Hele Norges coronakart